Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11394
Назва: Читацький щоденник (Сучасна зарубіжна література)
Автори: Поліщук, Леся Борисівна
Ключові слова: Читацький щоденник
вчителям-філологам
мовлення носіїв
століття
ґенеза
студент-філолог
загальний зошит
основних героїв книги
літературно-критичні праці
мовна політика
Дата публікації: 2019
Видавництво: ВПЦ «Візаві»
Бібліографічний опис: Поліщук Л. Б. Читацький щоденник (Сучасна зарубіжна література) / Л. Б. Поліщук. – Умань: ВПЦ «Візаві», 2019. – 142 с.
Серія/номер: УДК;821.0(100)(075.8)
Короткий огляд (реферат): Книжка, яку ти тримаєш у руках, запрошує до захоплюючої подорожі світовою літературою новітнього часу. Для цієї віртуальної подорожі «за кордон», до інших країн та континентів, інших національних традицій, що витворюють багатоголосий ансамбль світової культури, не потрібні візи та квитки. Утім, подорож, у яку тебе кличе ця книжка, є переміщенням не лише у просторі, а й у часі. У ній ми спостерігатимемо за літературним процесом від кінця ХІХ ст., тобто від «нової драматургії» Г. Ібсена, що здійснила переворот у театрі, до кінця ХХ ст., тобто до оповідання М. Павича «Дамаскин», котре разом із іншими творами цього письменника намітило новий шлях розвитку літератури за доби мультимедійних технологій. Центральне місце у посібнику посідає література ХХ – ХІ ст. – періоду, що увійшов до історії як століття світових війн та революцій, падіння начебто непорушних імперій і виникнення нових тоталітарних режимів, котрі заґратували та вкрили колючим дротом величезні ділянки земної кулі. «Часом-вовкодавом» назвав його російський поет Осип Мандельштам, який загинув у таборах сталінського ГУЛАГу. То було століття, за яке людство пройшло шлях від п᾽янких сподівань на побудову «раю на землі» до утвердження кривавих диктатур, оплачених сотнями тисяч жертв, і неспокійного життя за умов тривалої «холодної війни». Водночас саме у ХХ ст. науково-технічна думка сягнула за всі мислимі обрії. Вона дослідила атом і «чорні діри» Всесвіту; втілила в дійсність мрії античного Ікара про політ та жульвернівського капітана Немо про підводні мандри. Упродовж століття вона подолала майже неймовірну відстань від електричної лампочки до найскладніших комп᾽ютерних технологій; від полохливих аеропланів до стаціонарних космічних станцій; від незграбних танків Першої світової війни до компактної атомної бомби, що позначила кінець Другої; від відкриття гена до створення клону. Проте, здається, час ейфорійних пророцтв щодо безмежних можливостей науки також залишився в минулому столітті, адже нині найнагальнішою проблемою Путівник людства визнано стан навколишнього середовища, що його загрозливі зміни є зворотним боком того ж таки науково-технічного прогресу. Важкими були моральні уроки історії ХХ – ХІ ст.
Опис: Читацький щоденник підготовлено для студентів філологічного факультету. У підручнику представлено розробку читацького щоденника, яка допоможе майбутнім вчителям-філологам як на уроках сучасної світової літератури, так і в позакласній роботі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11394
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Документ Microsoft Word (6).pdf342,15 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.