Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11767
Назва: Східноподільські назви верхнього одягу з домотканого грубого сукна
Автори: Березовська, Ганна Григорівна
Ключові слова: назви верхнього одягу з домотканого грубого сукна
говірки Східного Поділля
номінація
лексема
Дата публікації: 2019
Видавництво: НПУ імені М.П. Драгоманова
Бібліографічний опис: Березовська Г.Г. Східноподільські назви верхнього одягу з домотканого грубого сукна / Г.Г. Березовська // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 10. Проблеми граматики і лексикології української мови: Збірник наукових праць / Відп. редактор М.Я. Плющ. – К.: НПУ імені М.П. Драгоманова, 2019. – Випуск 14. – С. 3 – 11.
Серія/номер: УДК;811.161.2' 282.2
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено дослідженню номінативних та семантичних процесів у лексиці на позначення одягу в говірках Східного Поділля. На матеріалі авторського словника виявлено і проаналізовано номінації верхнього одягу з домотканого грубого сукна у східноподільському ареалі. Виявлено, що всі назви є однослівні номени. Аналізовані лексеми представлені давніми назвами, що належать до пасивної лексики та виходять на периферію мовної системи і вживаються лише в мовленні людей старшого покоління. Проаналізовано семантичну структуру лексем. Простежено, які назви ввійшли до складу літературної мови та діалектів. Відзначено й описано вузьколокальні лексеми та номени, які відзначаються значною кількістю фонетичних, морфологічних, словотвірних та лексичних варіантів. З’ясовано етимологію, виявлено, що переважна більшість зафіксованих назв є запозиченнями з угорської, турецької та польської мов. Простежено зв’язки засвідчених назв верхнього одягу з домотканого грубого сукна в східноподільських говірках з відповідними номенами в інших українських діалектах.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11767
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
SKhIDNOPODILSKI NAZVY VERKhNOHO ODIaHU.pdf1,35 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.