Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11939
Назва: УМАНСЬКА ГРОМАДСЬКА БІБЛІОТЕКА НА СТОРІНКАХ ПЕРІОДИЧНОЇ ПРЕСИ КІНЦЯ XIX - ПОЧАТКУ ХХ СТ.
Інші назви: UMAN PUBLIC LIBRARY ON THE PAGES OF PERIODICALS AT THE END OF 19th - EARLY 20th CENTURY
Автори: Скус, Ольга Володимирівна
Ключові слова: газета «Киевлянин»
the newspaper "Kievlyanin"
газета «Жизнь и искусство», the newspaper "Life and Art"
Київська губернія, Kyiv province
Умань, Uman
Уманська громадська бібліотека, Uman public library
громадська ініціатива, public initiative
культурне просвітництво, cultural enlightenment
бібліотека-читальня, library reading room
Дата публікації: 2019
Видавництво: Український культурологічний центр
Бібліографічний опис: Kuznets T., Skus O. Uman public library on the pages of periodicals at the end of 19th - early 20th century. Skhid. 2019. No. 6 (164) November-December. P. 11-15.
Серія/номер: DOI;10.21847/1728-9343.2019.6(164).185875
Короткий огляд (реферат): Кризові явища в культурно-духовній сфері сучасного соціуму зумовлюють необхідність звернення до історичного досвіду культурного життя. Висвітлення вияву громадської ініціативи, міри підтримки її державою, популяризація створення та діяльності просвітницьких осередків сприятиме новому осмисленню досвіду, що полегшуватиме пошук шляхів відродження культури, традицій благочинності та просвітництва. Аргументуючи актуальність задекларованої теми, автори представили інформацію про створення громадської бібліотеки-читальні у повітовому центрі Київської губернії - місті Умань. Опрацювавши річні комплекти двох губернських газет - «Киевлянин» та «Жизнь и искусство», автори систематизували опубліковані в них матеріали про Уманську громадську бібліотеку-читальню. У статті звернено увагу на поліетнічність Умані (адже ініціаторами влаштування читальні була єврейська молодь), на труднощі відкриття бібліотеки-читальні, яка з’явилася у результаті реалізації громадської ініціативи. З’ясовано джерела фінансування громадської читальні, серед яких найбільшими були пожертви від заможних осіб. На основі газетних публікацій показано, що роль управління у відкритті та підтримці бібліотеки-читальні була незначною. Підкреслено, що сам факт публікації матеріалів про Уманську громадську бібліотеку-читальню на сторінках губернських газет, які мали великий ареал поширення, свідчить і про важливість її утворення, і про поширення досвіду такого вияву громадської ініціативи. У висновках статті резюмовано, що газети «Киевлянин» та «Жизнь и искусство» потребують комплексного дослідження як джерела вивчення бібліотечної справи на українських землях другої половини ХІХ - початку ХХ ст., а також культурного просвітництва загалом.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11939
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кузнець Т. В., Скус О. В..pdf326,79 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.