Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12189
Назва: Джерельна база дослідження педагогічної та науково-просвітницької діяльності Никифора Яковича Григоріїва (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)
Автори: Моргай, Лілія Анатоліївна
Коляда, Наталія Миколаївна
Ключові слова: Н. Я. Григоріїв
педагогічна та науково-просвітницька діяльність
джерельна база
історико-педагогічне дослідження
педагогічне джерелознавство
Дата публікації: 2019
Видавництво: "Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій"
Бібліографічний опис: Коляда Н. М., Моргай Л. А. Джерельна база дослідження педагогічної та науково-просвітницької діяльності Никифора Яковича Григоріїва (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.). Інноваційна педагогіка. 2019. Вип. 16, т. 2. С. 19–22.
Серія/номер: УДК;37(477)18/19(092)
Короткий огляд (реферат): У статті висвітлено джерельну базу ученого, громадського та політиного діяча, члена Української Центральної Ради, Генерального суддю та міністра судових справ УНР – Никифора Яковича Григоріїва (1883–1953 рр.). Описані історико-педагогічні джерела та архівні матеріали. Проаналізовано матеріали фонду про еміграційне життя педагога, а саме у Чеській Соціалістичній Республіці та Сполучених Штатах Америки. Висвітлено загальний стан освіти даного періоду. Ознайомлено з документами, які у працях дослідників висвітлюються у вигляді доповідей та виступів педагога в університетах. Здійснено детальний аналіз рукопису праць педагога. Описано фонди, які вміщують статті про міжнародні відносини в міжвоєнний період. Подана характеристика доповідей та виступах педагога. Здійснено аналіз лекцій на політичні та українознавчі теми, праці з соціології та політології. Охарактеризовано «Автобіографічний нарис» Н. Григоріїва, який розкриває біографічні відомості педагога. Проаналізовано кореспонденцію вченого під час еміграції, а саме: листування з українськими організаціями, редакціями, навчальними закладами. Висвітлено хронологію основних етапів просвітницької діяльності педагога за матеріалами справ. Ознайомлено з авторськими статтями педагога, які друкувалися у періодичних виданнях. Проаналізовано часописи «Вільна спілка», «Нова Україна», «Громадський вісник», «Українська кореспонденція», «Трудова Україна». Висвітлено діяльність Українського Громадського комітету в Празі. Проаналізовані листи Н. Григоріїва до видатних громадських діячів, українських учених, які присвячені проблемам української еміграції. Охарактеризовано виступи педагога у інститутах та гімназіях. Проаналізований сімейний альбом педагога з фотоматеріалами. Опрацьований фонд сина педагога – «Григоріїва Мирослава Никифоровича».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12189
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття Моргай Л.А., 2019.pdf314,16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.