Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12447
Назва: Вербалізація концепту ЇЖА в українських народних прикметах та пареміях
Автори: Осіпчук, Галина Валентинівна
Ключові слова: когнітивна лінгвістика
фольклор
концепт ЇЖА
концептуальна картина світу
вербалізація
народна прикмета
приказки, прислів’я – паремії
Дата публікації: гру-2019
Видавництво: Хмельницький національний університет
Бібліографічний опис: Осіпчук Г.В. Вербалізація концепту ЇЖА в українських народних прикметах та пареміях. Актуальні проблеми філології та перекладознавства. 2019. Вип.18. С.44-47.
Серія/номер: УДК;811.161.2ꞌ373 : 398(=161.2)9
DOI:;10.31891/2415-7929-2019-18-44-47
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано особливості мовної репрезентації концепту ЇЖА в народних прикметах, приказках та прислів’ях. Окреслено коло дослідників, які займаються питаннями концептуальної лінгвістики, акцентовано увагу на внеску сучасних зарубіжних і вітчизняних науковців в означену проблему. Виявлено закономірності вербалізації концепту ЇЖА в українському фольклорі, встановлено їхні домінантні ознаки. Відзначено роль концепту ЇЖА як важливого текстотвірного чинника, що виконує змістову, стилістичну, емоційну й оцінну функції. Результати аналізу мовного матеріалу вказують на особливості традиційної української кухні. Концепт, представлений в повір’ях та пареміях, віддзеркалює етнічну специфіку поглядів на їжу, закономірно відтворює систему цінностей українського етносу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12447
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
VERBALIZATION OF THE CONCEPT.pdf304,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.