Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12447
Назва: | Вербалізація концепту ЇЖА в українських народних прикметах та пареміях |
Автори: | Осіпчук, Галина Валентинівна |
Ключові слова: | когнітивна лінгвістика фольклор концепт ЇЖА концептуальна картина світу вербалізація народна прикмета приказки, прислів’я – паремії |
Дата публікації: | гру-2019 |
Видавництво: | Хмельницький національний університет |
Бібліографічний опис: | Осіпчук Г.В. Вербалізація концепту ЇЖА в українських народних прикметах та пареміях. Актуальні проблеми філології та перекладознавства. 2019. Вип.18. С.44-47. |
Серія/номер: | УДК;811.161.2ꞌ373 : 398(=161.2)9 DOI:;10.31891/2415-7929-2019-18-44-47 |
Короткий огляд (реферат): | У статті проаналізовано особливості мовної репрезентації концепту ЇЖА в народних прикметах, приказках та прислів’ях. Окреслено коло дослідників, які займаються питаннями концептуальної лінгвістики, акцентовано увагу на внеску сучасних зарубіжних і вітчизняних науковців в означену проблему. Виявлено закономірності вербалізації концепту ЇЖА в українському фольклорі, встановлено їхні домінантні ознаки. Відзначено роль концепту ЇЖА як важливого текстотвірного чинника, що виконує змістову, стилістичну, емоційну й оцінну функції. Результати аналізу мовного матеріалу вказують на особливості традиційної української кухні. Концепт, представлений в повір’ях та пареміях, віддзеркалює етнічну специфіку поглядів на їжу, закономірно відтворює систему цінностей українського етносу. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12447 |
Розташовується у зібраннях: | Факультет філології та журналістики |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
VERBALIZATION OF THE CONCEPT.pdf | 304,62 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.