Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12700
Назва: Концепт ЇЖА в художньому дискурсі Чарлза Діккенса (на матеріалі «Різдвяної пісні в прозі»)
Автори: Осіпчук, Галина Валентинівна
Ключові слова: когнітивна лінгвістика
концепт ЇЖА
концептуальна картина світу
художній твір
художня картина світу
ідіостиль письменника
Дата публікації: гру-2019
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Осіпчук Г. В. Концепт ЇЖА в художньому дискурсі Чарлза Діккенса (на матеріалі «Різдвяної пісні в прозі»). Закарпатські філологічні студії : науковий журнал. Вип. № 12/2019. С. 248–253.
Серія/номер: УДК;821.111.0(092) : 811.161.2ꞌ373
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено концепт ЇЖА в творчому доробку англійського письменника ХІХ століття Чарлза Діккенса на матеріалі твору «Різдвяна пісня в прозі». Окреслено коло мовознавців, які займаються питаннями концептуальної лінгвістики, акцентовано увагу на вагомому внеску сучасних зарубіжних і вітчизняних науковців в означену проблему. Проаналізовано особливості письменницького творчого підходу до підбору лексем на позначення концепту ЇЖА. Досліджено типологію семантичних співвідношень вище названого концепту в прозовому тексті. Виокремлено вербальні засоби концепту ЇЖА в художній мові письменника, узагальнено репрезентативні номінації за семантикою. Виділено 7 тематичних груп: найменування продуктів; найменування спецій та солодощів; найменування овочів і фруктів; найменування посуду для їжі, столових приборів та іншого кухонного начиння; найменування напоїв та посуду для напоїв; найменування приміщень, пов’язаних із прийняттям їжі; найменування професій, пов’язаних з приготуванням їжі. Запропонована авторська класифікація номінацій концепту ЇЖА. Доведено, що різні за характером найменування та опис означеного концепту, не лише деталізують певні риси характеру літературних персонажів, а й виступають фоном усіх описаних письменником подій. Лексеми з означеною семантикою переплітаються і взаємодіють одна з одною, що сприяє глибшому розумінню художньої природи літературного твору. Відзначено роль концепту ЇЖА як важливого текстотвірного елемента, що виконує змістову, стилістичну, емоційну й оцінну функції, та виступає ідіостилістичним чинником творчого методу Ч. Діккенса. Результати аналізу художньої мови письменника демонструють особливості традиційної англійської кухні та підкреслють національну спрямованість твору.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12700
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Conchept IJA v xedojnomy duskyrci Charla Dikkensa.pdf318,09 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.