Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12700
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Осіпчук, Галина Валентинівна | - |
dc.date.accessioned | 2020-06-16T07:11:12Z | - |
dc.date.available | 2020-06-16T07:11:12Z | - |
dc.date.issued | 2019-12 | - |
dc.identifier.citation | Осіпчук Г. В. Концепт ЇЖА в художньому дискурсі Чарлза Діккенса (на матеріалі «Різдвяної пісні в прозі»). Закарпатські філологічні студії : науковий журнал. Вип. № 12/2019. С. 248–253. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12700 | - |
dc.description.abstract | У статті досліджено концепт ЇЖА в творчому доробку англійського письменника ХІХ століття Чарлза Діккенса на матеріалі твору «Різдвяна пісня в прозі». Окреслено коло мовознавців, які займаються питаннями концептуальної лінгвістики, акцентовано увагу на вагомому внеску сучасних зарубіжних і вітчизняних науковців в означену проблему. Проаналізовано особливості письменницького творчого підходу до підбору лексем на позначення концепту ЇЖА. Досліджено типологію семантичних співвідношень вище названого концепту в прозовому тексті. Виокремлено вербальні засоби концепту ЇЖА в художній мові письменника, узагальнено репрезентативні номінації за семантикою. Виділено 7 тематичних груп: найменування продуктів; найменування спецій та солодощів; найменування овочів і фруктів; найменування посуду для їжі, столових приборів та іншого кухонного начиння; найменування напоїв та посуду для напоїв; найменування приміщень, пов’язаних із прийняттям їжі; найменування професій, пов’язаних з приготуванням їжі. Запропонована авторська класифікація номінацій концепту ЇЖА. Доведено, що різні за характером найменування та опис означеного концепту, не лише деталізують певні риси характеру літературних персонажів, а й виступають фоном усіх описаних письменником подій. Лексеми з означеною семантикою переплітаються і взаємодіють одна з одною, що сприяє глибшому розумінню художньої природи літературного твору. Відзначено роль концепту ЇЖА як важливого текстотвірного елемента, що виконує змістову, стилістичну, емоційну й оцінну функції, та виступає ідіостилістичним чинником творчого методу Ч. Діккенса. Результати аналізу художньої мови письменника демонструють особливості традиційної англійської кухні та підкреслють національну спрямованість твору. | uk_UA |
dc.publisher | Видавничий дім «Гельветика» | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | УДК;821.111.0(092) : 811.161.2ꞌ373 | - |
dc.subject | когнітивна лінгвістика | uk_UA |
dc.subject | концепт ЇЖА | uk_UA |
dc.subject | концептуальна картина світу | uk_UA |
dc.subject | художній твір | uk_UA |
dc.subject | художня картина світу | uk_UA |
dc.subject | ідіостиль письменника | uk_UA |
dc.title | Концепт ЇЖА в художньому дискурсі Чарлза Діккенса (на матеріалі «Різдвяної пісні в прозі») | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Факультет філології та журналістики |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Conchept IJA v xedojnomy duskyrci Charla Dikkensa.pdf | 318,09 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.