Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13070
Назва: Церковний спів у Києво-Печерській лаврі в українській історіографії
Автори: Лісовська, Ольга Василівна
Ключові слова: Києво-Печерська лавра
лаврський розспів
церковний хор
Обиход
Ірмолой
історіографія
Дата публікації: 2020
Видавництво: Емінак: науковий щоквартальник
Бібліографічний опис: Лісовська О.В. Церковний спів у Києво-Печерській лаврі в українській історіографії // Емінак: науковий щоквартальник. 2020. № 3(31) (липень-вересень). 277с. С. 252-261.
Серія/номер: УДК;[783.2/6+271-7] : 930 (477)
Опис: Церковна історія довгий час перебувала у науковому замовчуванні. Дослідники поступово відновлюють забуті і пропущені сторінки. До кінця не вивченою залишається також історія Києво-Печерської лаври, яка довгий час була і залишається найвідомішою святинею східнослов’янського православ’я. За свою тисячолітню історію тут було накопичено безліч знань та започатковано багато нового, що потребує детального дослідження. Метою публікації є історіографічний аналіз досліджень українських науковців Маценка П., Шамаєвої К., Болгарського Д., Костюк Н., Савченко І., Ткаченка О., які працювали над відновленням історії церковного співу у Києво-Печерській лаврі. Виходячи із мети було сформовано ряд завдань: вивчити і опрацювати історіографічну базу; дати їй оцінку; проаналізувати тенденції розвитку та закономірності нагромадження історичних знань із обраної теми; з’ясувати, які аспекти церковного співу у Лаврі висвітлювалися найчастіше. Зроблено висновки, що історія церковного співу у Києво-Печерській лаврі почала досліджуватися в українськими вченими лише після здобуття незалежності (виключенням були українські дослідники в еміграції). За останні п’ять років цікавість до даної теми зросла. Головними аспектами у студіюванні історії церковного співу став лаврський розспів, а саме: історія його виникнення, створення нотних видань Ірмолоїв та Обиходів, виконання хором півчих та поширення по усій Російській імперії, а також обробка лаврських мелодій композиторами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13070
ISSN: 2708-0226
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Емінак 2020_Лісовська.pdf435,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.