Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13226
Назва: ДО ПИТАННЯ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ В УКРАЇНІ
Автори: Кравченко, Оксана Олексіївна
Ключові слова: одинокі матері
соціальна робота
соціальні послуги
соціальне забезпечення
Дата публікації: 2018
Видавництво: Чернігів : ЧНТУ
Бібліографічний опис: До питання надання соціальних послуг одиноким матерям в Україні. Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія [Текст]. – Чернігів : ЧНТУ, 2018. – № 2 (12). – С. 58–64.
Серія/номер: УДК;364.4(477)-055.26
Короткий огляд (реферат): Економічні, соціальні та культурні права мають особливе значення для жінок з вразливих соціальних груп, оскільки вони непропорційно страждають від бідності, соціальної та культурної маргіналізації. Як результат, жінки з вразливих груп мають нерівні можливості доступу до ресурсів та послуг, менші повноваження у політичній, економічній та соціальній сферах. До числа найбільш незахищених верст населення відносяться одинокі жінки з дітьми. Різні аспекти проблеми соціального захисту населення висвітлюються у наукових розвідках С. Бандур, К. Батигіної, Н. Болотіної, Н. Борецької, К. Ващенко, М. Мокляк, О. Новікова, О. Палій, М. Кравченко, О. Петроє, О. Піщуліна, О. Савченко, Ю. Саєнко, Т. Семигіної, Б. Сташківа, В. Скуратівського, П. Ситніка, В. Трощинського, Н. Ярош та ін. Проте недослідженою залишається проблема соціального захисту одиноких матерів, що обумовлює завдання наукової розвідки – проаналізувати нормативно-правову базу соціального захисту одиноких жінок з дітьми, в тому чисті із забезпечення їх прав на отримання соціальних послуг, запропонувати заходи та пропозиції щодо соціальної практики з такою категорією громадян. За результатами дослідження виокремлено пропозиції для поліпшення сфери надання соціальних послуг та запропоновано нові форми соціальної підтримки цієї категорії громадян: жінки не визначені Законом України «Про соціальні послуги» в окрему категорію, а надання соціальних послуг вбачається на загальних засадах; в Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» передбачити додаткові заходи соціально-економічного спрямування для підтримки одиноких батьків; створити умови для долучення недержавного сектору до надання соціальних послуг одиноким матерям; розширити спектр послуг, що зорієнтовані на профілактику соціального сирітства, формування усвідомленого батьківства та соціальну реабілітацію; проводити широку інформаційну політику про можливості отримання таких послуг; вивчати зарубіжний досвід з метою впровадження кращих практик соціальної допомоги на місцевому рівні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13226
ISSN: 2412-1185
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.