Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13411
Назва: ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ ʽЗОВНІШНІСТЬ ЛЮДИНИʼ У ХУДОЖНЬОМУ ДИСКУРСІ В. ЛИСА (на матеріалі роману «Маска»)
Автори: Дуденко, Олена Володимирівна
Ключові слова: концепт ʽзовнішність людиниʼ
ідіостиль Ю. Винничука
засоби вербальної репрезентації концепту
Дата публікації: лис-2020
Видавництво: Умань : Візаві, Видавець "Сочінський М. М."
Бібліографічний опис: Дуденко О. Вербалізація концепту ʽзовнішність людиниʼ в художньому дискурсі В. Лиса (на матеріалі роману «Маска»). Людина в мові і тексті : колективна монографія / Жила Т. І., Зелінська О. Ю., Тищенко Т. М. [та ін.] ; за заг. ред. проф. О. Ю. Зелінської ; МОН України, Уманський держ. пед. ун-т імені Павла Тичини. Умань : Візаві, 2020. С. 78–100.
Короткий огляд (реферат): У пропонованій розвідці зʼясовано стан дослідження елементів людської зовнішності в українському мовознавстві; визначено зміст і структуру концепту ʽзовнішність людиниʼ; проаналізовано комплекс засобів вербальної репрезентації досліджуваного концепту при розкритті образів персонажів в романі Ю. Винничука «Танґо смерті»; визначено специфічне в процесі змалювання людської зовнішності, що характеризує ідіостиль письменника. Відзначено, що у Ю. Винничука портрет – це не просто малюнок, а один із провідних засобів характеротворення, розкриття соціального статусу героїв. Автор використовує розлогі описи, причому це не залежить від того, кого описує: чи головного героя, чи випадкового перехожого. В арсеналі засобів митця – епітети, метафори, порівняння, синонімічні ряди, демінутивні суфікси і мейоративно чи пейоративно конотовані лексеми. За специфікою зображення елементів портрета чи одягу впізнається і ставлення автора до зображуваного, тобто яскраво виражена прагматика тексту. У цілому автора роману можна назвати майстром опису зовнішності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13411
ISBN: 978-966-304-381-4
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
verbalizatsiia kontseptu zovnishnist u V.Lysa2020-78-99.pdf718,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.