Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13575
Назва: Мутаційна мінливість озимої пшениці за умов впливу радіаційних забруднень уранодобувної промисловості
Автори: Якимчук, Руслан Андрійович
Моргун, Володимир Васильович
Ключові слова: Triticum aestivum L.
генетичні наслідки
видимі мутації
типи мутацій
радіацйне забруднення
Дата публікації: 2014
Видавництво: Інститут фізіології рослин і генетики
Бібліографічний опис: Якимчук Р.А. Мутаційна мінливість озимої пшениці за умов впливу радіаційних забруднень уранодобувної промисловості / Р.А. Якимчук // Физиология растений и генетика. – 2014. – 46, №4. – С. 310-318.
Серія/номер: УДК;633.11:575.224.4
Короткий огляд (реферат): Вивчено мутаційну мінливість озимої пшениці за умовах хронічної дії випромінювань радіонуклідних забруднень промислової зони шахт з видобутку уранової руди та хвостосховища радіоактивних відходів уранодобувної промисловості. Частота видимих мутацій в 4,9-12,6 раза перевищує спонтанний рівень. Спектр їх типів переважно включає зміни довжини стебла й тривалості вегетаційного періоду. Вітрове рознесення пилу з території хвостосховища призводить до забруднення мутагенами прилеглої до нього території та зростання в 4,4 раза спонтанного рівня мутаційної мінливості. Поява у спектрі типів мутацій низькорослих форм свідчить про радіаційну складову факторів генетичних порушень. Високий рівень мутаційної мінливості вказує на ризик виникнення генетичних порушень в організмів, мешкаючих на забрудненій природними радіонуклідами території, та ставить питання про необхідність проведення генетичного моніторингу довкілля з метою встановлення науково обґрунтованих нормативів радіаційних чинників природного й техногенного походження.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13575
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
МУТАЦІЙНА МІНЛИВІСТЬ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ.pdf397,52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.