Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13594
Назва: ХУДОЖНЄ СЛОВО ЯК ЗАСІБ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ
Автори: Іщенко, Людмила Валентинівна
Журавко, Тетяна Валеріївна
Ключові слова: художнє слово
діти дошкільного віку
патріотичне виховання
патріотичні почуття
рідна мова
казка
пісня
Дата публікації: 2020
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Іщенко Л. В., Журавко Т. В. Художнє слово як засіб патріотичного виховання дітей старшого дошкільного віку. Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького дер- жавного педагогічного університету імені Івана Франка / [редактори-упорядники М. Пантюк, А. Душний, І. Зимомря]. Дрогобич: Видавничий дім «Гельветика», 2020. Вип. 34. Том 3. С. 197–203.
Серія/номер: УДК;373.2.017:172.15]:821
Короткий огляд (реферат): У статті висвітлюється проблема патріотичного виховання дітей старшого дошкільного віку. Аналізуються нормативні документи щодо патріотичного виховання дітей дошкільного віку. Мета статті – розкрити особливості патріотичного виховання дітей старшого дошкільного віку засобами художнього слова в освітньому середовищі ЗДО . Здійснено аналіз психолого-педагогічної та методичної літератури з проблеми патріотичного виховання дітей старшого дошкільного віку в освітньому процесі закладу дошкільної освіти. Висвітлено погляди педагога-гуманіста В. Сухомлинського на значення художнього слова у вихованні дитини. Досліджено, що патріотизм, як і інші якості особистості, починає формуватися в дошкільному дитинстві, у період надзвичайно активного розвитку дитини. З’ясовано, що оволодіння рідною мовою як засобом пізнання і способом специфічного людського спілкування є найвагомішим досягненням дошкільного дитинства. Мова виступає «каналом зв’язку» для одержання інформації з немовних сфер буття, засобом пізнання світу від конкретно-чуттєвого до понятійно-абстрактного. Схарактеризовано, що патріотичне виховання засобами художнього слова реалізуються у різних формах організації життєдіяльності дітей: на заняттях різних типів, під час проведення свят та розваг відповідної тематики, у бесідах, під час ігрової діяльності тощо. Дошкільне дитинство є надзвичайно важливим періодом у становленні особистості. Саме в цей час формуються фундаментальні якості людини, основи світосприйняття, ставлення до себе та свого місця в світі. Це стає можливим завдяки інтенсивному розвитку фізіологічних та психологічних якостей дітей, тому на нашу думку, період дошкільного дитинства досить сенситивним для формування патріотичної свідомості. Ефективний виховний вплив здійснює інтегрування змісту патріотичного виховання в різноманітні види дитячої діяльності, таких як: мовленнєва, трудова, творча та ігрова та в різноманітні заняття (розвиток мовлення, народознавство, образотворче мистецтво, музичне виховання, свята, розваги та ін.), які проводяться в освітньому середовищі ЗДО.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13594
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Іщенко. Журавко. Дрогобич.pdf334,77 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.