Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13788
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБлагополучна, Анастасія Геннадіївна-
dc.contributor.authorЛяховська, Неля Олександрівна-
dc.date.accessioned2021-09-17T08:10:50Z-
dc.date.available2021-09-17T08:10:50Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationБлагополучна А.Г., Ляховська Н.О. Вплив хітозанового покриття на деякі показники якості ягід суниці під час холодильного зберігання// Вісник Уманського національного університету садівництва.Умань, 2019. № 2. С. 59 – 61.uk_UA
dc.identifier.issn2310-0478-
dc.identifier.urihttps://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13788-
dc.description.abstractСуниця садова відноситься до найбільш швидкопсувних ягід, які вразливі до механічного і мікробіологічного пошкодження. Одним із основних підходів до подовження терміну зберігання ягід є нанесення їстівних покриттів на поверхню з подальшим зберіганням у холоді. Їстівні покриття можна використовувати як захисний бар’єр для зменшення інтенсивності дихання, сповільнення росту хвороботворних мікроорганізмів, а також для поліпшення фізичної цілісності шляхом укріплення ніжної структури покривних тканин. Метою даної роботи було дослідити вплив обробки хітозаном на втрати маси, інтенсивність дихання, рН та мікробіологічне пошкодження ягід суниці під час холодильного зберігання. Для досягнення мети ягоди обробляли 0,1; 0,3; 0,5% розчинами хітозану і зберігали при t 0+2°С протягом 14 днів. Не оброблені ягоди використовували як контроль. Всі експериментальні дослідження виконувалися в трикратному повторенні. Зразки суниці, на яких були виявлені ознаки мікробіологічного пошкодження вважалися, непридатними. Результати виражали у відсотках від заражених ягід. Результати показали, що тривалість зберігання суниці в контрольному варіанті становила 8 днів, в експериментальних варіантах 14 днів, що в 1,7 рази довше. Важливим показником збереження є природна втрата ваги. Критерієм закінчення зберігання була втрата ваги не більше 6%. Результати дослідження показують, що для суниці в контрольному варіанті середня втрата ваги на 8 день зберігання становила (6,11%). Втрата ваги оброблених ягід становила (2,88– 4,81%). Обробка хітозаном змінює інтенсивність дихання ягід суниці. Наприкінці зберігання показник становив (1,15 – 1,8%). Ягоди, оброблені хітозаном, були менш пошкоджені грибковими захворюваннями. Їстівні покриття на основі хітозану можуть бути ефективним методом поліпшення якості та продовження терміну зберігання суниці.uk_UA
dc.publisherВидавничо-поліграфічний центр «Візаві»uk_UA
dc.relation.ispartofseriesУДК;664.8.037.1-
dc.subjectсуницяuk_UA
dc.subjectхітозанuk_UA
dc.subjectпіслязбиральна обробкаuk_UA
dc.subjectїстівні покриттяuk_UA
dc.subjectзберіганняuk_UA
dc.titleВплив хітозанового покриття на деякі показники якості ягід суниці під час холодильного зберіганняuk_UA
Розташовується у зібраннях:Інститут економіки та бізнес-освіти



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.