Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13798
Назва: Господарська діяльність київських монастирів (кінець XVIII – ХІХ ст.)
Автори: Чучалін, Олександр Петрович
Ключові слова: Київська єпархія
православні монастирі
господарська діяльність
землеволодіння
угіддя
оренда
млин
підприємництво
Дата публікації: 23-сер-2021
Видавництво: Миколаївська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Бібліографічний опис: Чучалін, О. (2021). Господарська діяльність київських монастирів (кінець XVIII – ХІХ ст.). Старожитності Лукомор’я, (4), с. 55-62.
Серія/номер: УДК;[2-523.6:94+281.93](477-25)«17/18»:338
Короткий огляд (реферат): У статті досліджується господарська діяльність київських православних монастирів кінця XVIII –ХІХст. Здійснено загальний аналіз основ їх економічного існування. Розглянуто регіональні особливості розвитку монастирського господарства – землеробства, скотарства, торгівлі, промислів і промисловості – та чинники, що впливали на його стан. З’ясовано, що монастирі зосереджували у своїх руках земельні володіння, значну кількість сіл іхуторів, що посилювало роль їх господарства, частина з якого здавалася в оренду тазабезпечувала міцний і стабільний позабюджетний прибуток. Доведено, що монастирі намагалися вести своє господарство раціонально, з урахуванням як зовнішніх, так і внутрішніх чинників. Факти, зібрані та систематизовані у цій статті, покликані розкрити специфіку й особливості володіння монастирями своїми угіддями та довести, що православні обителі у своїй господарській діяльності намагалися йти в ногу з часом. Аналіз матеріалів свідчить про прихильність київських монастирів до розвитку товарно-грошових відносин, переходу на нові форми господарювання та організації праці, що забезпечувало їм міцне фінансове й економічне становище, створювало можливості для подальшої розбудови, благодійницької та культурно-просвітницької діяльності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13798
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.