Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14014
Назва: Фразеологія щоденникового дискурсу української мови першої половини ХVІІІ ст.
Інші назви: Phraseology of the diary discourse of the Ukrainian language of the first half of the 18th century
Автори: Денисюк, Василь Вікторович
Ключові слова: фразеологізм
мінімальний фразеологізм
стійке сполучення слів
щоденниковий дискурс
стиль
канцеляризм
писемні пам’ятки
Дата публікації: 2021
Видавництво: Видавець Чабаненко Ю. А.
Бібліографічний опис: Денисюк В. В. Фразеологія щоденникового дискурсу української мови першої половини ХVІІІ ст. Мовознавчий вісник : збірник наукових праць. Вип. 30. Черкаси: Видавець Чабаненко Ю. А., 2021. С. 14–23.
Серія/номер: УДК;811.161.2’373.2-112
Короткий огляд (реферат): У статті зреалізовано спробу проаналізувати мінімальний фразеологізм за рукою / за руками, засвідчений у щоденникових записах української верхівки першої половини ХVІІІ ст. Аналіз фразеологізму передбачав з’ясування семантичної структури лексеми рука, вивчення мовних (українсько-польських, українсько-російських, російсько-польських) контактів, залучення писемних пам’яток інших стилів і жанрів. З’ясовано, що утворення фразеологізму-канцеляризму мотивоване метафоричним зсувом в іменнику рука, що зазнав контекстуальних семантичних трансформацій і почав у сфері діловодства вживатися на позначення результату дії – підпису. Функціювання синонімічної пари рука – подписание / подписанье ʻпідпис’ у російській мові позначилося на утворенні мінімального фразеологізму за рукою внаслідок лексичної субституції іменникового компонента в запозиченій конструкції za podpisem. Географія українських пам’яток та контекстуальне оточення дають підстави стверджувати про вплив російської мови на поширення прийменниково-іменникової конструкції в українській.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14014
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Frazeologia_shchodennyk_XVIII_c.pdf234,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.