Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14375
Назва: ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ
Автори: Гульбс, Ольга Анатоліївна
Кобець, Олександр Володимирович
Ключові слова: учасники бойових дій
ПТСР
психологічна реабілітація
напрями психологічної допомоги
світовий досвід
Дата публікації: 21-жов-2021
Видавництво: Київ: Видавничо-поліграфічний центр "Київський університет''
Бібліографічний опис: Гульбс О.А., Кобець О.В. ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки. Київ: Видавничо-поліграфічний центр "Київський університет". С. 12–15.
Серія/номер: УДК;159.9.07:616.89
Короткий огляд (реферат): Розглянуто теоретичний аналіз психологічної реабілітації учасників бойових дій в Україні та за кордоном. За даними Міністерства у справах ветеранів України, військовослужбовці мають пройти безкоштовну медичну та психологічну ре- абілітацію у відповідних центрах. Адже військовослужбовці піддаються підвищеному ризику розвитку посттравматич- ного стресу, за даними вчених для розвитку посттравматичного стресового розладу може бути достатньо одного емо- ційно виснажливого випадку, але бойові дії часто сприяють тривалому та багаторазовому впливу травматичних подій. Психологічна реабілітація передбачає надання таких послуг: психологічна діагностика, психологічна просвіта та інфор- мування, психологічне консультування, психологічна підтримка та супроводження, психотерапія, робота в групах, деко- мпресія. До основних напрямів психологічної допомоги учасникам бойових дій під час психологічної реабілітації належать: визначення синдрому соціально-психологічної дезадаптації, психологічне консультування, психокорекційна робота, фор- мування навичок саморегуляції, соціально-психологічна підготовка, визначення життєвих перспектив, майбутніх планів і цілей. Психологічна реабілітація учасників бойових дій в Україні має системний та комплексний характер. Досвід США та Ізраїлю показує важливість постійного моніторингу, і за необхідності, корекції психологічного стану військовослужбов- ців. За прикладом США у роботі психолога можна використовувати когнітивно-поведінкову терапію, терапію прийняття та прихильності (Acceptance and Commitment Therapy (ACT)) та міжособистісну терапію (інтерперсональна терапія (IPT)) для зменшення негативних наслідків посттравматичного стресового розладу (ПТСР).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14375
ISSN: 1728-3817
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Стаття 1_repaired.pdf341,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.