Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14470
Назва: RAPID ASSESSMENT OF CHEMICAL CONTAMINATION PARAMETERS
Інші назви: ОПЕРАТИВНА ОЦІНКА ПАРАМЕТРІВ ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ
Автори: Мельник, Олександр Васильович
Совгіра, Світлана Василівна
Душечкіна, Наталія Юріївна
Авраменко, Олег
Дубова, Наталія
Ключові слова: вплив небезпечних речовин
відносна токсичність
ліквідація наслідків аварій
кількісна характеристика токсичності
кількісна характеристика токсичності, ураження на хімічно небезпечних об’єктах
Дата публікації: кві-2020
Видавництво: Porto Alegre: Grupo Tchê Química
Бібліографічний опис: MELNYK, O. V.; SOVHIRA S. V., DUSHECHKINA N. Yu., AVRAMENKO O. B., DUBOVA N. V., AVALIAÇÃO OPERACIONAL DOS PARÂMETROS DE CONTAMINAÇÃO QUÍMICA. TCHE QUIMICA GROUP, 359 ANITA GARIBALDI ST, RM 603, PORTO ALEGRE RS. BRAZIL. Vol 17, №35, 2020 pp 1084-1095.
Короткий огляд (реферат): при виникненні аварій на об’єктах підвищеної небезпеки, призвести до техногенного забруднення,великих збитків та смертельних випадків серед людей. Проведений аналіз існуючих методик оцінкинаслідків хімічного зараження. Розкриті токсичні властивості отруйних речовин (ОР). Приведений алгоритмрозрахунку та розкрита методика щодо прогнозування хімічної обстановки після викиду ОР або аварійногорозливу, сильнодіючих отруйних речовин (СДОР) у навколишнє природне середовище. Показанапослідовність розрахунку рішення задачі оцінки хімічних параметрів з використанням умовних вихіднихданих. Розроблена комп’ютерна програма обробки параметрів хімічного зараження та розрахунку втратсеред працюючого персоналу та мешканців які можуть опинитися в зоні аварій об’єктів хімічноїпромисловості, або викиду в навколишнє середовище (ОР, СДОР). Проведений аналіз розрахунків беззастосування комп’ютерної програми обробки параметрів хімічного зараження та з її використаннямпідтверджує про достовірність її розробки на базі програмного продукта Microsoft Visual Studio (Visual C#).Запропонована методика розрахунку та оцінки хімічної обстановки після аварій та руйнувань на об’єктаххімічної промисловості. Описане практичне застосування розробленої комп’ютерної програми, яка даєможливість фахівцям у сфері цивільного захисту (ЦЗ) більш швидше проводити розрахунки щодовизначення ступеню вертикальної стійкості повітря, глибини та площі розповсюдження хімічної хмари, часудосягнення до населеного пункту, втрат як працюючого персоналу так і населення, оперативніше прийматирішення як в мирний час так і в особливий період. Дані висновки стосовно проведених розрахунків таотриманих результатів при розв’язуванні задач з оцінки хімічної обстановки з використанням сучаснихтехнологій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14470
ISSN: 2179 - 0302
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Periodico35 скопус_removed.pdf769,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.