Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14636
Назва: Волонтерська здоров’язбережувальна діяльність як форма соціального становлення студентської молоді
Інші назви: Волонтерська здоров’язбережувальна діяльність як форма соціального становлення студентської молоді
Автори: Пліщук, Наталія Миколаївна
Ключові слова: волонтерство
здоровозбережувальна функція
студентська молодь
соціальна політика
нормативно-правові документи
Рада Європи
Дата публікації: 15-лис-2021
Видавництво: Умань "Візаві"
Бібліографічний опис: Поліщук Н.М. Волонтерська здоров’язбережувальна діяльність як форма соціального становлення студентської молоді. Соціальна робота та соціальна освіта. Випуск 2 (7). 2021. С.195-205.
Серія/номер: УДК 364-322:614]:37.013.42-057.87;
Короткий огляд (реферат): У статті розкриті аспекти наукової діяльності волонтерства. Встановлено, що розв’язання проблеми здоров’язбереження молоді потребує уваги всіх суб’єктів соціально-виховного процесу. Державна стратегія здоров’язбереження викладена в нормативно-правових документах, зокрема у Концепції загальнодержавної програми «Здоров’я 2020: український вимір» на 2012‒2020 роки (2011), Концепції Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2021‒2025 роки (2020), Стратегії розвитку державної молодіжної політики до 2030 року (2020) та ін. Здійснений аналіз документів Ради Європи, Європейського Союзу, Всесвітньої організації охорони здоров’я свідчить про визнання пріоритетності освітньої політики з питань здоров’язбереження. Виховати у студента високу вимогливість до себе, вміння вести здоровий спосіб життя і піклуватися про здоров’я своє й інших – одне із завдань вищої школи. Численними дослідженнями встановлено, що існує прямий зв’язок між здоров’ям, способом життя людини і якістю її професійної діяльності [3, с. 168]. Ефективним засобом формування здоров’язбережувальної компетентності є волонтерська діяльність. Непростий і тривалий етап становлення та розвитку громадянського суспільства на засадах свободи, творчості, гуманізму, милосердя супроводжується суперечливою політичною та соціально-економічною ситуацією, яка склалася в державі: «Нині соціальні пріоритети в Україні визначені як провідні напрями державної політики. Для розв’язання соціальних проблем залучаються різні соціальні інституції та неурядові організації, створюється розгалужена система різноманітних соціальних служб» [12, с. 3] На думку сучасних науковців і практиків у галузі соціальної роботи, одна з умов суспільного розвитку – це «достатня кількість людських ресурсів для розв’язання таких соціальних проблем, як: профілактика наркотичної залежності, ВІЛ/СНІДу та ризикованої поведінки молоді, соціальна реабілітація дітей з особливими потребами, ресоціалізація осіб, які повернулися з місць позбавлення волі, соціальний супровід прийомних сімей тощо. Саме тому останнім часом в Україні активно стимулюється благодійна діяльність та розвивається волонтерський рух».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14636
Розташовується у зібраннях:Факультет фізичного виховання

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
+стаття Поліщук Н.М..pdf1,05 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.