Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14727
Назва: Вивчення ноосфери у контексті розвитку сучасної наукової картини світу
Автори: Ткаченко, Ігор Анатолійович
Краснобокий, Юрій Миколайович
Ільніцька, Катерина Сергіївна
Глушко, Анна Сергіївна
Ключові слова: біосфера
оточуюче середовище
наука
космічний розум
ноосфера
наукова картина світу
Дата публікації: січ-2022
Видавництво: SSPG Publish
Бібліографічний опис: Ткаченко І. А., Краснобокий Ю. М., Ільніцька К. С., Глушко А. С. Вивчення ноосфери у контексті розвитку сучасної наукової картини світу. Modern science: innovations and prospects. Proceedings of the 4th International scientific and practical conference (January 10-12, 2022). SSPG Publish. Stockholm, Sweden. 2022. Pp. 539 – 544.
Короткий огляд (реферат): У матеріалі аналізуються ознаки сучасної глобальної морально-екологічної кризи і можливі шляхи її подолання. Вони полягають в оволодінні кожною конкретною людиною принципами управління своїм життям, яке знаходиться у постійній взаємодії з оточуючим середовищем, завданням раціонального природокористування і визначення ролі, місця і значення людини в еволюції не лише Землі, але й Космосу в цілому. Показано, що вирішення цього завдання (за В. І. Вернадським) можливе в процесі поступового переходу Біосфери в Ноосферу, тобто в сферу панування Розуму, як закономірний і неминучий етап розвитку матерії – етап природно-історичний. Ця властивість забезпечується механізмом саморегуляції біосфери і складає основний вектор її природної еволюції. Методологічний зміст поняття ноосфери полягає в його комплексному характері – воно є «соціоприродним», що включає в себе соціальні і природні явища в їх оптимальній єдності, що й має бути представленим в сучасній науковій картині світу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14727
Розташовується у зібраннях:Факультет фізики, математики та інформатики



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.