Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15109
Назва: Теоретичний аналіз гендерної рівності в історії розвитку суспільства
Інші назви: Теоретичний аналіз гендерної рівності в історії розвитку суспільства
Автори: Карнаух, Леся Петрівна
Ключові слова: гендерна рівність
гендер
взаємини
чоловік
жінка
суспільство
Дата публікації: 2022
Видавництво: Наукові перспективи
Бібліографічний опис: Карнаух Л.П. Теоретичний аналіз гендерної рівності в історії розвитку суспільства. Наукові перспективи № 7(25). 2022. С. 428–436.
Короткий огляд (реферат): Гендерна парадигма є відображенням соціального і культурного розвитку соціуму і людини в ньому. Проблема гендерної рівності особистості знaчнoю мiрoю визначається coцiaльними oчiкувaннями, ocoбливocтями культури, трaдицiй, вихoвaння в контексті історичного розвитку суспільства. Аналіз генезису гендерних досліджень в контексті суспільно-історичного розвитку суспільства окреслює витоки сучасних проблем гендерної рівності особистості та педагогічні складові цієї проблематики.. Розкриті загальні тенденції філософських, суспільних та педагогічних досліджень в руслі гендерної проблематики за допомогою методів системно-структурного аналізу, порівняння, узагальнення педагогічних, етнографічних наукових джерел. Досліджено суспільно-історичний аспект розвитку суспільства, в межах якого відбувалосястановлення гендерної рівності. Охарактеризовано феміністичні установки, які мають діаметрально протилежні положення по відношенню до патріархальних. Виокремлено етапи розвитку гендерної рівності. Виявлено взаємозалежність між рівнем розвитку суспільства та проявами гендерної дискримінації загалом та процесом виникнення гендерної рівності зокрема. Аналіз різних джерел дає підст ави стверджувати, що у різні історичні періоди розвитку суспільства ставлення до жінок змінювалося. Історично-педагогічний та філософський аналіз окреслює соціальні і культурні особливості феномену розвитку гендерної рівності. Проаналізовані дослідження дають змогу дійти висновків про те, що розвиток суспільства обумовив ускладнення сфер життєдіяльності та взаємин чоловіків і жінок та вплинув на процес виникнення та декларування рівноправних гендерних стосунків.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15109
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
2100-Текст статті-2108-1-10-20220730.pdf229,93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.