Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15147
Назва: ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИХОВАННЯ КУЛЬТУРИ РОДИННИХ ВЗАЄМИН У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ
Інші назви: ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИХОВАННЯ КУЛЬТУРИ РОДИННИХ ВЗАЄМИН У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ
Автори: Рябошапка, Ольга Володимирівна
Ключові слова: культура
взаємини
родина
старший дошкільний вік
виховання
Дата публікації: 2022
Видавництво: Věda a perspektivy
Бібліографічний опис: Рябошапка О. В. ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИХОВАННЯ КУЛЬТУРИ РОДИННИХ ВЗАЄМИН У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ. Věda a perspektivy. № 6(13). 2022. С. 192–203.
Короткий огляд (реферат): Визначено, що одним з пріоритетних напрямків сучасної шкільної освіти є виховання на цінностях.Проте, таке виховання буде неповноцінним, якщо його здійснювати лише із дітьми. Тому посиленої уваги потребує і робота з батьками, яка має бути відображена у батьківському всеобучі.Взаємодія у родині регулюється рядом нормативно-правових документів. Заг ально відомо, що сім’я для дитини виступає зразком суспільства. Тому систему відносин, яку дитина має змогу спостерігати у родині, вона переносить у систему взаємозв’язків навколишньої дійсності.Важливим аспектом сучасної освіти є формування у дітей відчуття потреби у родинних стосунках, поважного ставлення до членів родини. Але здійснювати такий процесі без участі у ньому родини не можливо. Проте, родині теж важко буде здійснювати цей процес без допомоги зі сторони закладу дошкільної освіти.Визначено, щовиховання (згідно С. Литвиненко) – це сукупність формуючих цілеспрямованих упливів усіх суспільних інститутів, що забезпечує передачу із покоління в покоління накопиченого соціально-культурного досвіду,розвиток і формування особистості.На тлі подій, яківідбуваються сьогодні в Україні, коли нищиться її спадщина, усі багатовікові здобутки, важливим елементом виховання та розвитку дитини є формування у неї культури взаємодії із оточуючим світом, яка починається із культури родинних взаємин.Наукові праці вчених дають змогу визначити культуру як дефініцію, що містить у собі культуру усіх видів та форм життєдіяльності, культуру родинних взаємин також.Взаємини між людьми зумовлені потребами та мотивами, якікерують людиною та визначають її поведінку.Взаєминиз рідними характеризуються симпатією до членів родини, повагою, прагненням допомогти їм, захистити їхні інтереси. Підґрунтям для них є емоційні стосунки, фундаментом яких виступають звичаю, правила, традиції прийняті у сім’ї.Виховання у дітей дошкільного віку культури родинних взаємин потребує від оточуючих обов’язкової демонстрації позитивного прикладу, теплих, щирих стосунків між членами родини, поваги, прагнення захистити та допомогти членам родини.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15147
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
1808-Текст статті-1811-1-10-20220626.pdf250,66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.