Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15281
Назва: Інноваційний проєкт комплексної реабілітації людей з інвалідністю
Автори: Міщенко, Марина Сергіївна
Кравченко, Оксана Олексіївна
Ключові слова: безбар’єрність
реабілітація
інвалідність
проєкт
інклюзивний туризм
молодь
Дата публікації: 2022
Видавництво: Видавнича група «Наукові перспективи»
Бібліографічний опис: Кравченко О.О., Міщенко М.С. Інноваційний проєкт комплексної реабілітації людей з інвалідністю. Перспективи та інновації науки. 2022. №2 (7). С. 880–892.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена проблемі соціально-психологічної реабілітації людей з інвалідністю засобами інклюзивного туризму, а саме долучення їх до туристичних подорожей, що надає можливість відчувати себе повноцінними і повноправними учасниками суспільного життя. Узагальнено досвід реалізації грантового проєкту «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта» та визначено його вплив на соціокультурну реабілітацію людей з інвалідністю. Акцентовано увагу на унікальності проєкту, яка полягає в інтегративному підході для одночасного вирішення комплексу актуальних завдань. 3D-карта включає чотири ексклюзивних безбар̓єрних туристичних маршрути (Тур 1. м. Умань; Тур 2. Монастирище – Жашків – Звенигородка – Тальне; Тур 3. Корсунь-Шевченківський – Канів; Тур 4. Чигирин), які дозволяють розкрити унікальність історико-культурних та природних туристичних об’єктів завдяки 3D технологіям. З’ясовано, що проєкт видався в умовах пандемії як ефективний інструмент долання соціальної ізоляції та долучення до соціокультурної діяльності в умовах карантинних обмежень – це можливість для кожної людини подорожувати, пізнавати Україну, вивчати її історію і культуру за допомогою цифрових технологій, навіть за час локдауну. Найбільший соціальний ефект проєкту – це включеність людей з інвалідністю до туристичних активностей, створення умов для їхньої соціальної інтеграції, протидія соціальному виключенню та ізоляції, активне долучення до культурно-пізнавальної туристичної діяльності. Розроблена нами інклюзивна 3D-карта може використовуватися не лише як туристичний маршрут, але й бути дієвим інтерактивним інструментарієм під час освітнього процесу та соціально-психологічної реабілітації, що сприяє задоволенню соціокультурних потреб більш широкої аудиторії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15281
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
стаття.pdf480,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.