Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15598
Назва: Аграрний радикалізм у Болгарії кінця ХІХ – початку ХХ ст.
Автори: Cвященко, Зінаїда Василівна
Ключові слова: аграризм
аграрний радикалізм
Болгарський землеробський народний союз
аграрна реформа
Дата публікації: 2023
Видавництво: Věda a perspektivy.
Бібліографічний опис: Священко З. Аграрний радикалізм у Болгарії кінця ХІХ – початку ХХ ст. Věda a perspektivy. № 3(22). 2023. С. 326–336.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто особливості аграрного радикалізму у Болгарії кінця ХІХ – початку ХХ ст. у контексті ідеології аграризму. Проаналізовано основні положення концепції аграризму, яка отримала назву «станова теорія», відображені у працях Олександра Стамболійського. Зазначається, що згідно з теорією О. Стамболійського, із встановленням буржуазної демократії політичні партії віджили свою роль і будуть замінені професійними організаціями, які представляють окремі соціальні «стани» («класи») – селян, робітників, ремісників, торговців і так далі, серед яких селяни мають відігравати провідну роль, так як вони мають фізичну і моральну перевагу над іншими. Зроблено висновок, що болгарський аграризм був представлений однією з найстаріших та найвпливовіших політичних партій аграристської орієнтації у Центрально-Східній та Південно-Східній Європі – Болгарським Землеробським Народним Союзом (БЗНС). Він набув найрадикальнішого забарвлення серед країн регіону. БЗНС увійшов в історію як єдина аграрна партія в Європі, яка коли-небудь приходила до влади з урядом більшості, а не просто як частина коаліції. Парадоксальність болгарського варіанту аграризму полягає в тому, що БЗНС, поступився владою, відкривши шлях авторитарним режимам (1923 р.).
Опис: URL: http://perspectives.pp.ua/index.php/vp/article/view/4106
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15598
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Agrarian_radicalism_in_Bulgaria_in_the_late_19th_and_early_20th_centuries..pdf241,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.