Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15604
Назва: Щоденне життя польської шляхти Київської губернії в сучасній польській історіографії.
Автори: Cвященко, Зінаїда Василівна
Тацієнко, Віталій Сергійович
Ключові слова: польська історіографія
щоденне життя
польська шляхта
Київська губернія
Дата публікації: 2023
Видавництво: Видавнича група «Наукові перспективи» та громадська наукова організація «Християнська академія педагогічних наук України».
Бібліографічний опис: Священко, З., Тацієнко, В. Щоденне життя польської шляхти Київської губернії в сучасній польській історіографії. Вісник науки та освіти (Серія «Філологія», Серія «Педагогіка», Серія «Соціологія», Серія «Культура і мистецтво», Серія «Історія та археологія»)»: журнал. 2023. № 6(12) С. 733–742.
Серія/номер: УДК 930(438):[394:929.735(477.41)](045);
Короткий огляд (реферат): У статті обґрунтовується актуальність вивчення історії щоденного життя. Останнім часом в українській та зарубіжній історіографії спостерігається підвищення інтересу науковців до окремої галузі історичної науки – історії повсякдення. Очевидно, що в сучасному суспільстві виник попит на дослідження подібного типу. Можна спостерігати, як у науковому середовищі все частіше з’являються праці, присвячені цій галузі історії. Сьогодні історія повсякдення все ще знаходиться у стані методологічної розробки, зокрема це стосується понятійного апарату. Історики постійно працюють над цією проблемою, результати їх досліджень регулярно виходять друком. Недостатньо вивченим в історичній науці досі залишається щоденне життя польської шляхти Київської губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. у плані її протистояння царській політиці деполонізації та русифікації, трансформації суспільно-економічної та громадсько-політичної діяльності, залучення до революційних подій. Порушується проблема наявних матеріалів стосовно різних аспектів щоденного життя польської шляхти Київській губернії в 1863 – 1917 рр. у працях польських дослідників, що торкалися проблематики історії шляхти. Автори зробили спробу проаналізувати та виокремити праці, в яких містяться найсуттєвіші складові щоденного життя у сфері культури, релігії, освіти тавиховання, шлюбно-сімейних відносин, зацікавлень шляхти, які в у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. зазнали помітних змін. Метою статті є характеристика окремих праць сучасних польських істориків, які розкривають різні аспекти щоденного життя шляхти Київської губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ с т.
Опис: URL: http://perspectives.pp.ua/index.php/vno/article/view/5354
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15604
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Daily_life_of_the_polish_nobility_of_the_Kyiv_province_in_contemporary_polish_historiography.pdf265,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.