Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15656
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКузнець, Тетяна Володимирівна-
dc.date.accessioned2023-11-10T08:06:35Z-
dc.date.available2023-11-10T08:06:35Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationКузнець Т. В. Бібліографічний опис для цитування: Кузнець Т. В. Буряківництво на землях Уманського повіту наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. за нововиявленими джерелами. Український селянин. 2022. Вип. 27. С. 25-30.uk_UA
dc.identifier.issn2413-8142-
dc.identifier.urihttps://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15656-
dc.description10.31651/2413-8142-2022-27-Kuznetsuk_UA
dc.description.abstractАнотація. Мета – систематизуючи виявлені в губернській пресі кінця ХІХ – поч. ХХ ст. матеріали про цукробуряківництво в Уманському повіті, показати чинники впливу на його ефективність, що деякою мірою доповнює загальну характеристику і сільського господарства, і цукрової промисловості. Наукова новизна статті полягає в тому, що виявлені та систематизовані газетні публікації зазначеної тематики формують нове уявлення про чинники впливу на стан цієї галузі сільськогосподарського виробництва. Визначальним чинником був не ринковий попит, як це традиційно вважається, а причини об’єктивного характеру Висновки. Стан цукробурякового виробництва залежав від погодних умов, від наявності робочої сили, від агротехнічного оснащення, на що не міг вплинути зростаючий попит ринку готової продукції. Систематизація чотирнадцяти публікацій із газет «Киевское слово» і «Киевлянин» за 1894 – 1915 рр. про буряковий промисел в Уманському повіті дала змогу показати хвилеподібний характер інтересу поміщиків і землевласників до вирощування цукрових буряків. Ця технічна культура була сировиною для цукрової промисловості, яка в другій половині ХІХ – на початку ХХ століття постійно розвивалася шляхом виготовлення продукції на експорт. Зростаюча потреба в цукрових буряках зумовила високі ціни та прибутки від їх вирощування. Проте процес вирощування буряків був надзвичайно складним. Існували такі проблеми: висока ціна на імпортне насіння, брак робочої сили для обробітку бурякових насаджень, шкідники посівів буряків, залежність вирощування та збирання врожаю від погодних умов. На початку ХХ століття робилися спроби вирішити питання, пов’язані із забезпеченням власним посівним матеріалом і вдосконаленням технічного оснащення переробки сировини.uk_UA
dc.publisherУманський селянинuk_UA
dc.relation.ispartofseries10.31651/2413-8142-2022-27-Kuznets;-
dc.subjectцукробурякове виробництвоuk_UA
dc.subjectцукрова промисловістьuk_UA
dc.subjectцукрові заводиuk_UA
dc.subjectгазети «Киевское слово»uk_UA
dc.subject«Киевлянин»uk_UA
dc.subjectагрокультурні умови вирощування цукрових буряківuk_UA
dc.subjectУманський повітuk_UA
dc.subjectбурякові плантаціїuk_UA
dc.subjectселянствоuk_UA
dc.titleБуряківництво на землях Уманського повіту наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. за нововиявленими джереламиuk_UA
dc.title.alternativeБуряківництво на землях Уманського повіту наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. за нововиявленими джереламиuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.