Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15661
Назва: ПРИВАТНІ АСПЕКТИ ЖІНОЧОГО ПОВСЯКДЕННЯ В КИЇВСЬКИХ ГУБЕРНСЬКИХ ГАЗЕТАХ ОСТАННЬОЇ ЧВЕРТІ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ
Автори: Кузнець, Тетяна Володимирівна
Ключові слова: жіноче повсякдення
газети «Заря»
«Киевское слово»
«Киевлянин»
насильство чоловіків над жінками
Уманський повіт
Дата публікації: 22-гру-2022
Видавництво: Культурологічний альманах
Бібліографічний опис: Кузнець Т. В. ПРИВАТНІ АСПЕКТИ ЖІНОЧОГО ПОВСЯКДЕННЯ В КИЇВСЬКИХ ГУБЕРНСЬКИХ ГАЗЕТАХ ОСТАННЬОЇ ЧВЕРТІ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ. Культурологічний альманах. 2022. № 4. 45–54.
Серія/номер: 45Історія та археологіяУДК 316.346.2-055.2:070(477.41) «1875/1920» (045);
Короткий огляд (реферат): Зростання інтересу до історії повсякдення та до мікроісторії вмотивовує звернення до історичних дже-рел, які містять детальну інформацію про життєві світи звичайних учасників історичного процесу. У статті систематизовані виявлені у київських газетах «Заря», «Киевское слово», «Киевлянин» матеріали про жіноче повсякдення, зокрема, у площині сімейних стосунків та інтимної сфери. З огляду на велику кількість публі-кацій такої тематики, виокремлено матеріали тільки по Уманському повітові, який серед дванадцяти інших був одним із найбільших у Київській губернії. У газетах за 1884–1915 роки виявлено більше двадцяти публі-кацій про сімейні й інтимні стосунки жінок повіту. У них висвітлювались такі питання, як: убивство чоло-віком своєї дружини, зґвалтування, девіації практики сватання, помста спокушеної дівчини, суперництво за жінку. Газети публікували матеріал про «любовний трикутник», тобто інтимні стосунки одруженої жінки, чоловіка та коханця. Та найпоширенішою темою була подружня зрада, отже – ревнощі зрадженого чоловіка, його помста невірній дружині. Тональність газетних публікацій про сімейні й інтимні стосунки жінок дала можливість зробити висновок про те, що насильство чоловіків над жінками, позашлюбні інтимні стосунки жінок і подружня зрада були звичними явищами повсякдення. Газетні публікації не містили оцінок таких учинків і не висловлювали засудження чи співчуття. Отже, опублікована в київських губернських газетах інформація про девіантну поведінку сімейних пар, про інтимні стосунки, покарання за подружню невірність доповнює знання про жіноче повсякдення, про суспільну мораль і, загалом, життя соціуму того історичного відрізку часу. Уведення такої інформації в науковий обіг сприяє висвітленню життєвих світів маленьких людей, що загалом відповідає ствердженню людиноцентричності в історії.
Опис: https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.4.5
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15661
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.