Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15676
Назва: Деякі особливості купальської обрядовості Уманщини (на прикладі української народної пісні «Що та Марія в хаті робить»)
Інші назви: Деякі особливості купальської обрядовості Уманщини (на прикладі української народної пісні «Що та Марія в хаті робить»)
Автори: Семенчук, Василь Васильович
Ключові слова: жанрово-тематична група, фольклор, міжжанрова дифузія, купальська обрядовість, українські народні пісні
Дата публікації: 2023
Видавництво: «Вісник науки та освіти (Серія «Філологія», Серія «Педагогіка», Серія «Соціологія», Серія «Культура і мистецтво», Серія «Історія та археологія»)
Бібліографічний опис: Семенчук В. В. Деякі особливості купальської обрядовості Уманщини (на прикладі української народної пісні «Що та Марія в хаті робить»). «Вісник науки та освіти (Серія «Філологія», Серія «Педагогіка», Серія «Соціологія», Серія «Культура і мистецтво», Серія «Історія та археологія»)»: журнал. 2023. №6 (12) 2023. С. 801 (С. 775–790).
Короткий огляд (реферат): В даній праці ми описуємо явище міжжанрової дифузії та інші особливості локального фольклору на прикладі укр аїнської народної пісні «Що та Марія в хаті робить». В пісні «Що та Маріяв хаті робить» шлюбування (зокрема образ рушників, як один з головних елементів сватання) є властивим давнім язичницьким купальським обрядам, – отже, мотиви кохання природно про довжують традицію з глибини століть. Наприкінці статті подано оригінальний запис та обробка автора статті української народної пісні «Що та Марія в хаті робить». Автор обробки намагався якомога яскр авіше розкрити пісенний твір різними музично-худ ожніми образами, де при виконанні української народної пісні «Що Марія в хаті робить» прослідковується риса, притаманна багатьом пісням Уманщини, яка, найвірогідніше, бере початки в чоловічому виконавстві (пізніше, як візитівка всієїцентральноукраїнської пісенності) – фарингалізація голосних (гегекання), що віддзеркалює своєрідність народнопісенної культури української нації.
Опис: http://perspectives.pp.ua/index.php/vno/article/view/5358
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15676
Розташовується у зібраннях:Факультет мистецтв



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.