Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15766
Назва: Війна за незалежність португальських колоній та позиція ООН
Автори: Скрипник, Олена Миколаївна
Ключові слова: ООН
Рада Безпеки ООН
Ангола
Мозамбік
Гвінея-Бісау
війна за незалежність
Дата публікації: 2023
Видавництво: Старожитності Лукомор'я
Бібліографічний опис: Скрипник О. М. Війна за незалежність португальських колоній та позиція ООН. Старожитності Лукомор'я. 2023. № 2 (17). С. 67-74.
Серія/номер: УДК;94(469):325.83]:341.123(045)
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено процес здобуття незалежності португальськими колоніями. Охарактеризовано яку позицію мала ООН у війнах за незалежність Анголи, Мозамбіку та Гвінеї-Бісау. Досліджено роботу Спеціального комітету з деколонізації стосовного даного питання. Визначено, що війни за незалежність португальських колоній були класифіковані ООН як загроза міжнародному миру та безпеці. Проаналізовано роботу Ради Безпеки ООН щодо припинення військових дій у португальських колоніях та вирішення питання надання незалежності цим країнам. Охарактеризовано роботу Генеральної Асамблеї ООН щодо мирного врегулювання конфліктів між Португалією та її африканськими колоніями. З’ясовано, що з прийняттям Генеральною Асамблеєю ООН Декларації про надання незалежності колоніальним країнам та народам, Організація зайняла чітку позицію щодо надання допомоги народам Африки отримати право на самовизначення. У війнах за незалежність португальських колоній ООН засуджувала жорстоку та репресивну політику Португалії та надавала всебічну підтримку національно-визвольним рухам Анголи, Гвінеї-Бісау та Мозамбіку.
Опис: http://www.lukomor.mosk.mksat.net/index.php/lukomor/article/view/203
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15766
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Скрипник О..pdf361,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.