Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16126
Назва: | Обряд випікання весільного короваю: часо-просторовий вимір (за матеріалами історичної Уманщини) |
Автори: | Йовенко, Лариса Іванівна Терешко, Інна Григорівна |
Ключові слова: | обряд коровай весіля коровайниці пісні історична Уманщина |
Дата публікації: | лип-2022 |
Видавництво: | Видавничий дім “Академперіодика” НАН України |
Бібліографічний опис: | Лариса Йовенко, Інна Тершко Обряд випікання весільного короваю: часо-просторовий вимір (за матеріалами історичної Уманщини). Народознавчі зошити. 2022. Вип. 4. С.868–867 |
Серія/номер: | УДК [392.51:[664.661.21:641.526.2]](477.46);876-874 |
Короткий огляд (реферат): | У статті описано архаїчний весільний обряд «випікання короваю», який зафіксований на території історичної Уманщини; зроблено спробу максимально точно відтворити кожен з його етапів (підготовку до випікання, склад і функції учасників обряду, час виготовлення, особливості формування короваю, посадження в піч, ритуальне святкування завершення роботи). Ґрунтовно розглянуто символічну суть короваю, звернено увагу на прикмети, заборони, повір’я пов’язані з його випіканням. присвячено питанням первинного змісту коровайних пісень, символіці «діжі», «яйця» «рушника», соціально-побутовій характеристиці жінок-коровайниць, з’ясуванню міфо-ритуального аспекту танців коровайниць. У дослідженні подано розповіді, тексти весільних пісень (заспівів), фотоілюстрації з архіву науково-дослідної лабораторії «Проблеми підготовки майбутніх учителів-філологів до українознавчої роботи в школі» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. |
Опис: | https://nz.lviv.ua/2022-4-13/ |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16126 |
ISSN: | 2786-6866 (Online) |
Розташовується у зібраннях: | Факультет мистецтв |
Файли цього матеріалу:
Файл | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|
Народознавчі зошити.pdf | 188,1 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.