Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16272
Назва: Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві
Автори: Світовий, Олександр Михайлович
Кірдан, Олександр Петрович
Гечбаия, Бадрі
Ключові слова: Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві
виробництво зерна, переробка зерна, додана вартість, оплата праці, амортизація, прибуток
Дата публікації: 2022
Видавництво: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; НСК «ІССАР імені О. М. Соколовського»
Бібліографічний опис: Світовий О., Кірдан О., Гечбаия Б. Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві. Agricultural and Resource Economics. 2022. Vol.8. No.3. Pp.200–223.
Серія/номер: JEL;P42,Q13,Q16
Короткий огляд (реферат): Узагальнено теоретичні аспекти формування доданої вартості та сформульовано власний погляд авторів на проблемні питання. В результаті аналізу сучасного стану зернопродуктового виробництва встановлено, що за останні два десятиріччя зростання валового збору зернових культур (у 2,6 рази) відбувалося виключно за рахунок підвищення урожайності, а виробництво продуктів переробки зерна за вказаний період значно скоротилося. Обчислення, виконані за інтенсивними ресурсоощадними технологіями вирощування зернових культур свідчать про те, що їх застосування може збільшити додану вартість через зниження собівартості одиниці продукції. Представлені авторські розрахунки формування доданої вартості у ланцюгу «пшениця-борошно-хліб» показали, що більша частина доданої вартості створюється у процесі переробки зерна. Прогнозні показники виробництва основних сільськогосподарських культур, величини доданої вартості і прибутку вказують на значні перспективи їх зростання. Удосконалена класифікація основних чинників, які впливають на формування доданої вартості у зернопродуктовому виробництві, та побудована їх структурно-логічна схема. Набули подальшого розвитку практичні підходи до визначення взаємозв’язку структурних елементів доданої вартості в галузі. Розраховані та запропоновані до впровадження вдосконалені варіанти інтенсивних ресурсоощадних технологій вирощування основних сільськогосподарських культур та дана їх характеристика. Вперше змодельовані за кількома варіантами прогнозні показники виробництва кукурудзи на зерно та пшениці на період до 2027 року, а також величина доданої вартості та прибутку за різних рівнів рентабельності.
Опис: https://are-journal.com/are/article/view/577/357
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16272
ISSN: 2414-584X
Розташовується у зібраннях:Інститут економіки та бізнес-освіти



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.