Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16453
Назва: ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ РЕФОРМ У ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ ДОСЯГНЕНЬ І ВИКЛИКІВ
Автори: Нагайчук, Олена Валеріївна
Шовкова, Анна Олександрівна
Яжук, Дмитро Вікторович
Ключові слова: професійна освіта
реформування
поточні виклики
досягнення, оцінка
Дата публікації: лис-2023
Видавництво: Педагогіка та інновації науки
Бібліографічний опис: Шовкова А.О., Нагайчук О.В., Яжук Д.В. Оцінка ефективності реформ у професійній освіті України: аналіз досягнень і викликів. Перспективи та інновації науки № 15(33). 2023. С. 565-579.
Короткий огляд (реферат): Дослідження націлене на вивчення й оцінку реформ професійної освіти в Україні з метою визначення їхнього впливу на її якість і рівень адаптації до вимог сучасного ринку праці. З початком постановки проблеми стану професійної освіти в країні в статті розглядаються введені інновації, як-от створення навчально-практичних центрів, зміни в законодавстві й міжнародні ініціативи. Аналіз охоплює детальний розгляд досягнень, як-от випуск нових підручників і підвищення кваліфікації вчителів за допомогою участі в тренінгах. Водночас дослідження висвітлює актуальні виклики, які можуть поставати в контексті змін, і потребу їхнього вирішення для створення динамічного ринку праці. Розглядаються комплексні реформи, впроваджені в системі професійної освіти України з 2020 року, та їхній важливий вплив на стан підготовки фахівців. Аналіз стратегічних змін детально розкриває важливість підписання Концепції Державної цільової соціальної програми розвитку професійної освіти на 2022-2027 роки та її впровадження з метою створення умов для якісної підготовки кадрів. Особливо увага зосереджується на фінансовій угоді між Україною та Європейським інвестиційним банком, яка передбачає виділення коштів на створення Центрів професійної досконалості. Розглядаються зміни розміру стипендій і реструктуризація професійної освіти з огляду на сучасні вимоги пріоритети. В статті аналізується зміст відновлення щорічної відпустки для педагогічних працівників і створення Ради з питань розвитку професійної освіти як консультативно-дорадчого органу. Вивчається також вплив заснування навчально-практичних центрів і проведення комунікаційних кампаній. Додатково розглядаються зміни порядку визнання професійних кваліфікацій, участь України в міжнародних програмах, а також визначено рівень задоволення освітніми послугами за допомогою дослідження, в якому брали участь тисячі учнів закладів професійної освіти. Підкреслюється важливість проведених змін для забезпечення конкурентоспроможності національної робочої сили в умовах глобальних викликів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16453
Розташовується у зібраннях:Факультет інженерно-педагогічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
7505-Текст статті-7549-1-10-20231130.pdf372,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.