Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/10436
Назва: Явище пуризму в культурних мовах світу
Автори: Поліщук, Леся Борисівна
Ключові слова: Літературна мова
Сучасний етап
літературного стандарту
орієнтація виходу на світ
Мовна культура
норм літературної мови
Явище пуризму
антинормалізаторством
кастицизм
мовна політика
Дата публікації: 2018
Бібліографічний опис: Поліщук Л. Б. Явище пуризму в культурних мовах світу.Слов’янська філологія: історія, сьогодення, перспективи / Л. Б. Полыщук // Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції / відповідальна за випуск Л. Ю. Ріднева; [редкол. Зелінська О. Ю., Коваль В. О., Осіпчук Г. В., та ін.] – Умань: Візаві, 2018. – С. 42–46.
Короткий огляд (реферат): Неодмінною ознакою живої мови є її постійний рух, поява в ній змін, зумовлених і внутрішньомовними, і екстралінгвістичними чинниками. Літературна мова як еталон правильності, кодифікованості вбирає в себе далеко не все з того, що виникає в повсякденній мовленнєвій практиці. Це є виявом самозахисту мови, що забезпечує їй стабільність як засобу зв’язку між багатьма поколіннями. У сучасних умовах, коли українська мова функціонує як державна, істотно зростає значення культури мови, яка є важливим компонентом загальної культури людини. Після здобуття Україною незалежності, коли українська мова почала дедалі ширше використовуватися в усіх сферах суспільного життя, гостро постали питання культури мови, які раніше цікавили лише обмежені кола української інтелігенції. Активні процеси демократизації української літературної мови, пов’язані з відповідними суспільно-політичними змінами в Україні, стають особливо помітними наприкінці XX ст. Саме значні суспільні зрушення спровокували громадську полеміку з мовних питань: починають дискутуватися питання мовної норми, ті або інші варіанти, що пропонуються як нормативні, безпосередньо пов’язані з певними національно-культурними орієнтаціями.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.udpu.edu.ua:8181/handle/6789/10436
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття пуризм.pdf235,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.