Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/2767
Назва: Вплив кислотного модифікування на склад і структуру базальтового туфу
Автори: Цимбалюк, Валентина Василівна
Ключові слова: базальтовий туф
кислотне модифікування
декатіонування
обмінна ємність
Дата публікації: 2014
Видавництво: Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
Бібліографічний опис: Цимбалюк В. В. Вплив кислотного модифікування на склад і структуру базальтового туфу / В. В. Цимбалюк // Вісник Черкаського університету. Серія «Хімічні науки». – Черкаси : Черкаський національний університет, 2014. – Вип. 14. – С. 63–76.
Серія/номер: УДК 546:621.3.049.75;
Короткий огляд (реферат): Досліджено вплив природи кислоти на ступінь декатіонування, статичну обмінну ємність, інтенсивність дифракційних максимумів базальтового туфу. Обробка базальтового туфу в розчинах НСl і H2SO4 не призводить до появи нових дифракційних максимумів. Цей факт свідчить про те, що в результаті кислотної обробки у розчині НС1 не утворюються малорозчинні хімічні сполуки, які б формували нові фази в складі базальтового туфу. Наявність дифракційних максимумів, які симбатно змінюють свою інтенсивність при обробці в H2SO4 та в НСl, вказує на те, що характер хімічних процесів, котрі викликають ці зміни, не залежить від природи кислоти. Проведено детальний ІЧ-спектральний і термогравіметричний аналіз кислотно модифікованих зразків базальтового туфу. Спектри зразків істотно відрізняються в області частот 3523–3628 см-1 , що характеризує наявність і відносну силу бренстедівських кислотних центрів Si-(OH)-Al. Частота коливань –ОН групи для кислотно модифікованих зразків зменшується зі збільшенням сили кислоти. Показано, що шляхом модифікування природного базальтового туфу можна цілеспрямовано змінювати природу та концентрацію поверхневих активних центрів і створювати сорбенти з прогнозованими властивостями.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/2767
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tsymbaliuk_2014.pdf763,85 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.