Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3053
Назва: Адсорбційні та каталітичні властивості матеріалів на основі базальтового туфу
Автори: Цимбалюк, Валентина Василівна
Ключові слова: базальтовий туф
адсорбція
Дата публікації: 2011
Видавництво: Видавничо – поліграфічний центр “Візаві”
Бібліографічний опис: Цимбалюк В.В. Адсорбційні та каталітичні властивості матеріалів на основі базальтового туфу : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. хім. наук : спец. 02.00.04 – «Фізична хімія» / В. В. Цимбалюк. – Чернівці, 2011. – 21 с.
Серія/номер: УДК 546:621.3.049.75;
Короткий огляд (реферат): У дисертації досліджено мінералогічний та хімічний склад базальтового туфу „Полицьке-2”, розглянуті оптимальні способи модифікування БТ. Досліджено вплив температури модифікування на структуру, фазовий склад, пористість, величину питомої поверхні. Оптимальною температурою модифікування є 250–400 °С. Виявлено, що в ролі поверхневих активних центрів виступають B (≡Si–OH) та L (≡Si....O(H + )Н) - центри. Визначено, що оптимальними хімічними модифікаторами є 3 Н розчини неорганічних кислот: HNO 3 , H 3 PO 4 , H 2 SO 4 . Кислотна обробка БТ специфічна, її ефективність залежить від типу кислоти, в процесі обробки відбувається вимивання оксидних фаз з поверхні БТ, внаслідок чого зростає дефектність поверхні, співвідношення SiO 2 /Al 2 O 3 та сумарний вміст кислотних центрів. Каталітична активність термічно модифікованих зразків БТ у модельній реакції розкладу гідроген пероксиду в 1,6–3 рази, а хімічно модифікованих зразків у 1,2–4,5 рази перевищує активність природної форми БТ. З’ясовано, що БТ можна використовувати як інгібітор корозії металів. У 5 % розчині NaCl з добавкою БТ корозія повільно зменшується у часі (1440 год, 1800 год і 2160 год) залежно від його вмісту.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3053
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Aref_Tsymbaliuk.pdf1,32 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.