Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3497
Назва: Етнографічна лексика і фразеологія у складі української літературної мови
Автори: Григоренко, Тетяна Володимирівна
Ключові слова: етнографічна лексика
фразеологія
українська літературна мова
етнокультура
міфологія
етнокультурологія
мова
етнос
етнопсихологія
народний світогляд
Дата публікації: 2010
Бібліографічний опис: Григоренко Т. В. Етнографічна лексика і фразеологія у складі української літературної мови : монографія / Т. В. Григоренко ; МОН України, Уманський держ. пед. ун-т ім. П. Тичини – Умань : ПП Жовтий, 2010. – 216 с.
Серія/номер: 811.161.2'373.7:398;
81.411.1-3;
Короткий огляд (реферат): Етнографічна лексика та фразеологія як сукупність мовних знаків тієї чи іншої етнокультури має багаті традиції вивчення. Водночас дослідження цих мовних одиниць зберігає свою актуальність. Для студій такого напряму характерна постійна увага до питань народного світогляду, етнопсихології, народної міфології, етнокультурології. Завдяки такому аналізу відкриваються додаткові можливості для наукового проникнення в сферу мовної свідомості, для осмислення проблем співвідношення мови та особистості, мови та культури та цілого етносу. Стає очевидним, що без урахування впливу культури того чи того етносу на мову, без виявлення національно-культурного компонента в значенні лексеми неможливо відтворити реальної картини розвитку національної мови, тим паче української, в становленні якої (як нової літературної) народно-культурологічний чинник відіграв провідну роль. Розраховано на науковців, викладачів вищих закладів освіти та вчителів середньої школи, студентів та учнів, на широке коло допитливих читачів, яких цікавлять проблеми розвитку української мови як ключової ознаки національної культури.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3497
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Etn_leks_i_frazeolohiya_movy.pdf1,32 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.