Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3714
Назва: Деякі аспекти дослідження фразеологізмів з компонентом- назвою людини за родом занять (на матеріалі української, англійської та німецької мов)
Автори: Пономарьова, Оксана Андріївна
Ключові слова: фразеологія
фразеологічна одиниця (ФО)
назви людини за родом занять
професії
семантичні групи
Дата публікації: 2015
Серія/номер: УДК 81'373.7;
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто відображення у структурі і семантиці фразем соціального виміру особистості, представленого назвами людини за родом занять. Означена проблема набуває особливої актуальності тому, що найменування людини за значущою соціальною ознакою – її місцем у системі суспільних відносин – складають істотну частину словника будь-якої мови, в них представлена специфіка суспільних ролей, відповідні цінності і погляди різних етносоціумів на різних етапах їх розвитку. Дослідження проведено на матеріалі української, англійської та німецької мов. Особлива увага зосереджена на виявленні та дослідженні структурно-семантичних особливостей ідіом із лексемами на позначення назв людини за родом занять та особливостей їх функціонування у фразеології вказаних мов. У статті описано семантичні групи ключових лексичних компонентів-назв осіб за родом занять відповідно до різних принципів класифікації, подано кількісну оцінку їх репрезентації засобами української, англійської та німецької фразеології, проведено міжмовні паралелі. Як висновок стверджено, що особливо репрезентативним виявився паремійний рівень мови; назви людини за родом занять чисельніше представлені в українській мові; перераховано компоненти фразем з найвищою фразотвірною активністю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3714
Розташовується у зібраннях:Факультет іноземних мов

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Frazeologizmy_z_komp.pdf262,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.