Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5495
Назва: Отруйні речовини загально отруйної дії та їх фізіологічний вплив на людину
Автори: Мельник, Олександр Васильович
Ключові слова: отруйні речовини
синильна кислота
окис вуглецю
миш’яковистий водень
гопкалітовий патрон
концентрація
дегазація
каталіз
окислення
гемоглобін
Дата публікації: 10-тра-2016
Видавництво: ТОВ фірма «Планер» м. Вінниця, вул. Визволення, 2
Бібліографічний опис: Мельник, О. В. Отруйні речовини загально отруйної дії та їх фізіологічний вплив на людину / О. В. Мельник // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми // Зб. наук. пр. – Випуск 46 / редкол. – Київ-Вінниця: ТОВ фірма «Планер», 2016. – С. 265–268.
Серія/номер: УДК 355.58 (075.8);46
Короткий огляд (реферат): У статті описано загальну характеристику отруйних речовин загально отруйної дії з приведенням їхньої хімічної, умовної назви та шифру. Розглядаються такі речовини, як: синильна кислота та окис вуглецю. Дана коротка історична довідка їхніх розробок, бойового застосування та наслідків випробувань. Зазначено фізичні, токсичні властивості загально отруйних речовин та фізіологічний вплив на організм людини. Повністю описаний біохімічний механізм токсичності отруйних речовин загально отруйної дії. Чітко показана симптоматика при уражені зазначеними отруйними речовинами за різних концентрацій та експозицій. Приведені засоби та способи захисту, профілактики, надання першої медичної допомоги, терапії та знешкодження отруйних речовин загально отруйної дії. Крім того у статті дана характеристика хімічним отруєнням від синильної кислоти людей, які безпосередньо контактують з нею під час отримання, переробки та використання різноманітних ціанідів. Наведені придатні водні суспензії для дегазації синильної кислоти. Розглянуті хімічні реакції постачання молекулярного кисню гемоглобіном із легень до клітин людини у вигляді комплексної сполуки та послідовного окислення і відновлення заліза гемі гемоглобіну. Описаний механізм впливу окису вуглецю на організм людини з зазначенням легкого, середнього та смертельного ступеню ураження. Розглянутий принцип захисту від окису вуглецю з описом хімічних окислювально-відновних реакцій які відбуваються у гопкалітовому патроні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5495
Розташовується у зібраннях:Факультет інженерно-педагогічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
OR_ZOD.pdf364,36 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.