Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6020
Назва: Розвиток національних систем спеціальної освіти в другій половині XX століття
Автори: Малишевська, Ірина Анатоліївна
Ключові слова: діти з особливими освітніми потребами
нормалізація
інклюзія
інтеграція
мейнстрімінг
інклюзивна парадигма
Дата публікації: 2016
Видавництво: ФОП Жовтий О.О.
Бібліографічний опис: Малишевська І.А. Розвиток національних систем спеціальної освіти в другій половині XX століття / І.А.Малишевська // Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини / [гол.ред. : М.Т.Мартинюк]. - Умань : ФОП Жовтий О.О., 2016. - В.1. - С.189-195.
Серія/номер: УДК 376;
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена загальним тенденціям розвитку національних систем спеціальної освіти в другій половині XX століття. У новому соціокультурному контексті другої половини ХХ століття, основоположними характеристиками якого були економічне зростання і ліберально-демократичні зміни, пильна увага з боку різних держав і урядів приділялася проблемам освіти дітей з особливими потребами. В цей період відбувається удосконалення законодавчих основ спеціальної освіти, диференціація типів шкіл і видів навчання. Необхідно відмітити, що в ранніх ініціативах, спрямованих на забезпечення освіти для всіх, задоволення спеціальних (особливих) потреб розглядалося як символічний принцип. Сьогодення світової освітньої практики відзначається заміною терміну «інтеграція» поняттям «інклюзія», тобто переходом від системи, яка передбачає адаптацію дитини до вимог освіти, до адаптації самої системи до потреб дитини. Визнання пріоритету потреб, а не факту існування певних порушень у дітей з особливими освітніми потребами, закладають підвалини нової, інклюзивної парадигми сучасної освіти.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6020
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2016_Rozvytok.pdf451,91 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.