Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6394
Назва: Діалог як засіб побудови тексту української проповіді XVII ст.
Автори: Зелінська, Оксана Юріївна
Ключові слова: діалог
українська мова ХVІІ ст.
барокова проповідь
мовний вплив на адресата
комунікаційні стратегії
текст
адресат
імітований діалог
лексико-граматичний ресурс
цитування
Дата публікації: гру-2016
Видавництво: Аксіома
Бібліографічний опис: Зелінська О. Ю. Діалог як засіб побудови тексту української проповіді XVII ст. / О. Ю. Зелінська // Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка: Філологічні науки. Вип. 42. – Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2016. – С. 85–89.
Серія/номер: УДК 811.161.2’0;
Короткий огляд (реферат): Використання діалогу як провідного засобу побудови тексту було властиво багатьом жанрам давнього письменства. У статті описано функції діалогів у проповідницькому творі на матеріалі українських барокових проповідей ХVІІ ст. Структура тексту проповіді містила діалоги різного адресатного спрямування і функціонального призначення: імітовані діалоги зі слухачами з метою активізації уваги чи залучення до спільного з’ясування поставленого питання; діалоги, спрямовані до релігійних опонентів, діалог автора проповіді з уявними героями (біблійними персонажами), діалог як спосіб переказування біблійних подій, діалог як спосіб цитування. Діалоги сприяли як реалізації комунікативних цілей проповіді, так і слугували естетичній меті, забезпечуючи художній рівень проповідницького твору. Мовні засоби оформлення діалогу дають матеріал для вивчення лексико-граматичного ресурсу української мови ХVІІ ст. і його збереження в новій літературній мові.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6394
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dialog_yak_zasib_pobudovy_tekstu.pdf207,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.