Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6520
Назва: Вокативна домінанта полемічного дискурсу
Автори: Денисюк, Василь Вікторович
Ключові слова: відмінкова парадигма
фіналь
вокатив
номінатив
полемічний дискурс
функція
Іван Вишенський
українська мова ХVІ-ХVІІ ст.
звертання
кличний відмінок
Дата публікації: 2016
Видавництво: ВПЦ "Візаві"
Бібліографічний опис: Денисюк В. Вокативна домінанта полемічного дискурсу / Василь Денисюк // Філологічний часопис : збірник наукових праць / гол. ред. О. Ю. Зелінська. – Умань : ВПЦ «Візаві», 2016. – Вип. 2 (8). – С. 27–37.
Серія/номер: УДК 811.161.2’373.2-112;
Короткий огляд (реферат): У статті на матеріалі полемічних творів досліджено особливості функціонування кличного відмінка в українській мові кінця ХVІ – початку ХVІІ ст., указано на жанр як одну з визначальних рис, що зумовлює використання вокативних форм. Звертання як синтаксичний виразник вокатива репрезентує соціально-релігійну орієнтацію полеміста і тональність його дискурсу. Полемісти послуговуються як непоширеними, так і поширеними звертаннями, що в текстах виконують насамперед фатичну, експресивну, диференційну функції. Основним засобом виокремлення вокатива у відмінковій парадигмі є фіналі -е, -о та -у (-ю), які повністю успадкувала нова українська мова.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6520
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vokatyvna_dominanta.pdf291,67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.