Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6747
Назва: Конфесійна палітра Уманщини в ХІХ ст.: особливості джерельної бази
Автори: Скус, Ольга Володимирівна
Ключові слова: акти
джерела
книги
трансформація
конфесія
церква
клір
костели
синагоги
православні
католики
іудеї
хасидизм
греко-католики
Умань
Уманщина
Дата публікації: 17-бер-2016
Видавництво: Київ
Бібліографічний опис: Скус О.В. Конфесійна палітра Уманщини в ХІХ ст.: особливості джерельної бази //Часопис української історії /З ред. доктора історичних наук, професора А.П. Коцура. – Київ, 2016. – Вип.33. – С.96 – 102.
Серія/номер: УДК;94(477.46) “18”
Короткий огляд (реферат): У статті розкриваються особливості, структура та репрезентативність основних груп джерел з історії співіснування конфесійних осередків Уманщини в XIX ст. Зроблено акцент на тому, що основу джерельної бази обраної теми є неопубліковані матеріали з державних архівів України та музеїв. Запропоновано класифікацію джерел в залежності від форми викладу, цільового призначення, місця зберігання тощо. Охарактеризовано окремі групи документів з точки зору їх інформативності з наведенням конкретних прикладів з історії релігійних громад в регіоні. Звер¬нено увагу на важливості використання в дослідженнях із подібної проблематики матеріалів періодичної преси, статистичних довідників та пам ’ятних книг як частини джерел особового походження. Проаналізовано діяльність російської імперської влади, яка ліквідувала структур¬ну організацію уніатської церкви, послабила соціально-економічне римо-католиків та суспільно- політичне становище іудеїв Уманщини, при цьому всіляко підтримувало і утверджувало Право¬славну Церкву на Уманщині. Зроблено висновок про важливість дослідження історії релігійних осередків Уманщини та репрезентативність джерельної бази даної наукової проблеми.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6747
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Konfesiina_palitra_Umanshchyny_v_ХІХ_st._osoblyvosti_dzherelnoi_bazy.pdf653,52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.