Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/7474
Назва: Компаративні студії з російської ментальності Миколаївської епохи як антидот проти «русского миража»
Автори: Кривошея, Ігор Іванович
Квасневська, Олександра
Ключові слова: ментальність
мемуари
«русский мираж».
«русская душа»
французький мандрівник
компаративістика
Дата публікації: 2017
Видавництво: К. : «Видавництво «Гілея», 2017
Бібліографічний опис: Компаративні студії з російської ментальності Миколаївської епохи як антидот проти «русского миража» // Гілея: науковий вісник. Збірник наукових праць / Гол. ред. В. М. Вашкевич. – К. : «Видавництво «Гілея», 2017. – Вип. 118 (3). – С. 25–30.
Серія/номер: УДК 94(470+571) «19»;
Короткий огляд (реферат): Пропонована стаття є спробою апробації валідності джерельного корпусу его-документів французького походження (Ф. Ансело «Шість місяців в Росії» та А. де Кюстіна «Росія у 1839 році») на предмет рецепції іноземними мандрівниками народної вдачі російського етносу в компаративному дискурсі. Методологічною основою роботи став синтезний підхід, у фарватері якого здійснена інтерпретація та порівняння згаданих тревелогів у контексті світоглядних домінант власне російських підданців. На основі аналізу мемуарів іноземців визначено, що ментальна модель «русской души» ґрунтується на таких константах, як примат общини над особистістю, патріархальність як питомо-азійської домінанта в шлюбно-сімейному та публічному житті, базовими для суспільства архетипові сильної руки та культові царя, імперському мисленні, дихотомії рис: гостинність-ксенофобія, набожність-аморальність, широчінь душі-відсутність свободи особистості, наївність-лицемірство.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/7474
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kryvosheia_Kwasnewska_17.pdf418,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.