Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5649
Назва: ДО ІСТОРІЇ ДІЯЛЬНОСТІ КАТЕРИНОСЛАВСЬКОГО ПРОЛЕТКУЛЬТУ
Автори: Кравченко, Оксана Олексіївна
Ключові слова: Наркомосі
пролетаріат
Центральний комітет
Катеринославська конференція
Дата публікації: 3-сер-2016
Бібліографічний опис: Пролеткульт в Україні офіційно оформився у 1919 р. після встановлення радянської влади. Проте точилися гострі дискусії щодо координаційного центру Пролеткульту – Харкова чи Києва. Віднайдені важливі підтвердження цьому в архівних матеріалах, а саме в протоколах засідань представників культурно-просвітницьких організацій міста Харкова, внаслідок чого центральне управління Пролеткульту було оформлено у Києві. Саме 4 травня 1919 р. відбулася Перша всеміська конференція київських пролетарських культурно-просвітницьких організацій. З огляду на об’єктивні та суб’єктивні обставини Київський Пролеткульт не набув масштабного розмаху у своїй діяльності.
Короткий огляд (реферат): Серед недосліджених педагогічних феноменів в українській історії та історії світи, зокрема, залишається діяльність Пролеткульту – культурно-просвітницької і літературно-художньої організації пролетарської самодіяльності при Наркомосі, яка мала за мету широкий і всебічний розвиток пролетарської культури самим пролетаріатом. Організація Пролетарської Культури була створена за місяць до Жовтневого перевороту з метою підтримки «самодіяльності» пролетаріату у різних сферах культури, причому тільки на добровільних засадах. Із початку створення Пролеткульт став чітко структурованою організацією, яка мала статут, виборчий Центральний комітет, раду і відділи: організаційний, літературний, видавничий, театральний, бібліотечний, шкільний, клубний, музично-вокальний, науковий, господарський. Центральному Пролеткульту підпорядковувалися губернські, міські і районні пролеткульти. Діяльність Пролеткульту була спрямована на те, щоб «дати робітничому класу цілісне виховання, що незаперечно направляє його колективну волю й мислення»; за мету Пролеткульт ставив «вироблення самостійної духовної культури».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5649
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття О.О. Кравченко.pdf223,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.