Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6892
Назва: Ариліденові похідні дициклопентано[b,e]піридинів – новий клас флуоресцентних барвників. 2. Синтез три-(азакраун)- та гекса-(амінометил)похідних. Конформація сполук у розчинах.
Автори: Валюк, Вікторія Федорівна
Григорович, О.В.
Дорошенко, А.О.
Пивоваренко, В.Г.
Ключові слова: дициклопентано[b,e]піридини
флуоресцентна спектроскопія
1Н-ЯМР спектроскопія
конформаційний аналіз
рН-сенсори
Дата публікації: 2004
Бібліографічний опис: Валюк В.Ф. Ариліденові похідні дициклопентано[b,e]піридинів – новий клас флуоресцентних барвників. 2. Синтез три-(азакраун)- та гекса-(амінометил)похідних. Конформація сполук у розчинах. / В.Ф. Валюк, О.В. Григорович, А.О., Дорошенко, В.Г.Пивоваренко// Ukr. Bioorg. Acta. – 2004. – Vol. 1. – Р. 79-89.
Короткий огляд (реферат): З метою вивчення флуоресцентних властивостей та подальшої розробки йон- і рН-чутливих сенсорів синтезовано ряд біс-3,5-(арилметиліден)-8-арилдициклопентано[b,e]піридинів. На основі квантово-хімічних розрахунків геометрії, аналізу спектрів 1Н-ЯМР та флуоресценції для синтезованих сполук встановлено Е,Е-конфігурацію, а також конформацію їх молекул в розчинах. Показано, що планарну конформацію в розчинах мають лише ті похідні, де арил є п’ятичленним циклом. Знайдено і пояснено залежність положення смуги емісії та величини квантового виходу флуоресценції від хімічної будови, від конформації молекул у розчині, а також від природи розчинника. З метою подальшого флуориметричного дослідження іон- та рН-сенсорних властивостей синтезовано три-(аза-15-краун-5)-похідне та серію три- та гекса-(амінометил)-похідних біс-3,5-(арилметиліден)-8-арилдициклопентано[b,e]піридинів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6892
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Valyuk biorg 2004.pdf862,6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.