Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11495
Назва: Позиція Європейського Союзу у грузинській війні 2008 р.
Автори: Скрипник, Олена Миколаївна
Ключові слова: Європейський Союз
Грузія
грузинська війна 2008 р.
Російська Федерація
Абхазія
Південна Осетія
МСЄС
Дата публікації: 2019
Видавництво: Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Бібліографічний опис: Скрипник О. М. Позиція Європейського Союзу у грузинській війні 2008 р. / О. М. Скрипник // Європейські історичні студії: науковий журнал. – № 12. – К., 2019. –166 с. – С. 77 – 91.
Серія/номер: УДК;94(479.22)(4-6 ЄС)
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено причини військового конфлікту в Грузії у серпні 2008 р., який виник з розпадом Радянського Союзу та проголошенням Грузією незалежності. Внаслідок збройного конфлікту 1992 – 1993 рр. Грузія фактично втратила контроль над двома регіонами – Абхазією і Південною Осетією, які де-факто були незалежними при російській військовій підтримці. Проаналізовано позицію Європейського Союзу щодо даного конфлікту, який від початку російсько-грузинського збройного конфлікту доклав значних дипломатичних зусиль для його якнайшвидшого врегулювання. Зокрема, Франція розробила шість пунктів плану мирного врегулювання конфлікту. З’ясовано яку допомогу надав ЄС у припинені російсько-грузинської війни. Проаналізовано діяльність Місіє спостерігачів ЄС в Грузії (МСЄС), що розпочала свою роботу 1 жовтня 2008 р. і працює на даний час. МСЄС є унікальною серед місій, які діють в рамках загальної політики безпеки і оборони Європейського Союзу, вона не надає консультації, не проводить навчання або тренінг, а лише спостерігає і повідомляє про ситуацію в Грузії, щоб дозволити країнам-учасницям Євросоюзу розробити політику щодо Грузії. Зроблено висновок про те, що завдяки створенню Місії Спостерігачів ЄС в Грузії, значно зросла вага ЄС у вирішенні конфлікту в Грузії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11495
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Грузія і ЄС.pdf584,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.