Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12608
Назва: Архівно-слідча справа П.І. Сулими-Салійчука, С.Ф. Кравчука та Ф.П. Будзилевича
Автори: Скус, Ольга Володимирівна
Ключові слова: Архівно-слідча справа
П.І. Сулима-Салійчук, С.Ф. Кравчук, Ф.П. Будзилевич
репресії
Умань
Дата публікації: 2020
Видавництво: Інтернет-конференція «Проблеми та перспективи розвитку сучасної науки в країнах Європи та Азії»
Бібліографічний опис: Скус О. Архівно-слідча справа П.І. Сулими-Салійчука, С.Ф. Кравчука та Ф.П. Будзилевича. Матеріали ХХІІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Проблеми та перспективи розвитку сучасної науки в країнах Європи та Азії» // Збірник наукових праць. Переяслав, 2020 р. С. 49 – 51.
Короткий огляд (реферат): Вивчення і розкриття процесу здійснення більшовицьким режимом масового терору, зокрема проти польської інтелігенції на Уманщині впродовж 1930-х рр. базується насамперед на встановленні імен репресованих та їх біографій. Масовий терор охоплював усі соціальні групи польського населення, не оминув і працівників у сфері культури. Свідченням єархівно-слідча справа за сфальсифікованими обвинуваченнями П.І. Сулими-Салійчука, С.Ф. Кравчука та Ф.П. Будзилевича [3]. Обвинувальний висновок,підготовлений оперуповноваженим 3 відділення УДБ НКВС лейтенантом держбезпеки Левіним містить наступне: «Управлінням державної безпеки у 1937 р. викрито й ліквідовано низку крупних шпіонсько-диверсійних і повстанських формувань польської військової організації «ПОВ», що діяли на території Київської області під керівництвом емісарів польської розвідки з метою відторгнення України від СРСР і приєднання її до фашистської Польщі. Наявність такого формування було встановлено і в Уманському районі, учасники якого ставили своїм завданням шляхом проведення розвідувальної, диверсійної та шкідницької діяльності підірвати економічну міць і обороноздатність СРСР» [4]. Слідством «встановлено причетність» до організації П.І. Сулими-Салійчука, С.Ф. Кравчука та Ф.П. Будзилевича. Їх було заарештовано 29 жовтня 1937 р. Уманським РВ НКВС і притягнуто в якості обвинувачених по даній справі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12608
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Скус_Умань_31.01.конф.pdf389,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.