Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13158
Назва: Планування процесу змін у практиці соціальної роботи
Автори: Клименко, Юлія Анатоліївна
Ключові слова: запланований процес змін
етапи запланованого процесу змін
інтервенція
мотивація
контекст планових змін
об’єктивна ситуація клієнта
суб’єктивна ситуація клієнта
керівні принципи соціальної роботи
Дата публікації: 2020
Видавництво: Умань : ВПЦ «Візаві»
Бібліографічний опис: Клименко Ю.А. Планування процесу змін у практиці соціальної роботи / Ю.А. Клименко // Актуальні проблеми соціальної роботи: теорія і практика : колективна монографія / І. В. Албул, О. Д. Балдинюк, О. М. Бойко [та ін.] ; за ред. Н. М. Коляди ; МОН України, Уманський держ. пед. ун-т ім. Павла Тичини. – Умань : Візаві, 2020. – С. 218-227.
Короткий огляд (реферат): Зміни є неминучою частиною життя людей та соціальних систем, оскільки наше життя перебуває в постійній динаміці. Зміни можуть бути спричинені природніми та об’єктивними факторами та сприйматися людьми як позитивні та негативні. Життя у сучасному суспільстві ставить перед людиною багато викликів. Підтримка благополуччя та досягнення успіхів потребують активних цілеспрямованих зусиль. Процес планової позитивної зміни є основою професії соціального працівника. Ефективність такого процесу залежить від багатьох чинників і зокрема від усвідомленого підходу до планування окремих етапів у процесі зміни.
Опис: Метою даної статті є дослідження особливостей планування процесу змін у соціальній роботі. В результаті аналізу наукової літератури ми описали сутність контекстуальних та ситуативних аспектів планованих змін. Нами також було окреслено основні етапи планованих змін, які включають в себе: визначення, окреслення і описання проблеми або складної ситуації клієнта; збір даних з метою глибшого розуміння проблеми чи ситуації клієнта та її контексту; оцінка і аналіз проблеми і ситуації і прийняття рішення про те, що потрібно змінити, що і як можна змінити; визначення і узгодження цілей і завдань, що повинні бути досягнуті в процесі запланованих змін; формулювання актуального і реалістичного плану для досягнення цілей і виконання завдань; власне заходи на основі плану (тобто, здійснення інтервенції); контроль ходу інтервенції і визначення успішності досягнення бажаних результатів, зміна плану і повторення спроби при потребі; завершення процесу інтервенції і оцінка процесу змін для подальшої діяльності після досягнення цілей. Визначена послідовність даних етапів являє собою певний план для здійснення інтервенцій, при чому успішне завершення попереднього етапу є своєрідним підґрунтям для успішної реалізації наступного. При цьому кожен етап має свої специфічні завдання та вимагає від соціального працівника різних інтервенцій та різних видів компетентностей.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13158
Розташовується у зібраннях:Інститут економіки та бізнес-освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
planuvannia_procesu_zmin_u_practyci_socialnoi_roboty.pdf1. Клименко Ю.А. Планування процесу змін у практиці соціальної роботи / Ю.А. Клименко // Актуальні проблеми соціальної роботи: теорія і практика : колективна монографія / І. В. Албул, О. Д. Балдинюк, О. М. Бойко [та ін.] ; за ред. Н. М. Коляди ; МОН України, Уманський держ. пед. ун-т ім. Павла Тичини. – Умань : Візаві, 2020. – С. 218-227.297,1 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.