Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13557
Назва: МУТАГЕННА АКТИВНІСТЬ ЗАБРУДНЕНЬ ГРУНТУ ЗАБОРОНЕНИМИ І НЕПРИДАТНИМИ ДО ВИКОРИСТАННЯ ПЕСТИЦИДАМИ
Автори: Якимчук, Руслан Андрійович
Ключові слова: Triticum aestivum L.
забруднення пестицидами
хромосомні аберації
цитогенетичні порушення
мутагенна активність
генетичні наслідки
Дата публікації: 24-вер-2017
Видавництво: ТОВ «Видавничий центр «Логос Україна»
Бібліографічний опис: Якимчук Р.А. Мутагенна активність забруднень грунту забороненими і не придатними до використання пестицидами / Р.А. Якимчук // Фізіологія рослин: досягнення та нові напрямки розвитку. – К.: Логос, 2017. – С. 635-654.
Короткий огляд (реферат): Досліджено вплив забруднень грунту пестицидами на частоту хромосомних аберацій і видимих мутацій в озимої пшениці. Виявлено зростання частоти аберантних клітин в 2,0-4,4 раза та видимих мутацій в 3,4-5,4 раза. Серед типів аберацій, індукованих пестицидними забрудненнями, переважно зустрічаються ацентричні фрагменти й дицентричні мости хроматидного типу. Встановлено, що залишки пестицидів у грунті здатні проявляти анеугенну дію на клітини кореневої меристеми, а зростання рівня відстаючих хромосом і мікроядер у спектрі типів цитогенетичних порушень у порівнянні зі спонтанним, може використовуватись як біоіндикатор забруднення навколишнього середовища мутагенами хімічної природи, зокрема й генотоксичними пестицидами. Мутантні форми середньоранні, з довгим, щільним, нещільним, циліндричним, скверхедним, напівостистим, безостистим колосом виявилися типовими за умов забруднення грунту пестицидами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13557
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
МУТАГЕННА АКТИВНІСТЬ ЗАБРУДНЕНЬ ГРУНТУ.pdf598,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.