Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13923
Назва: Особливості процесу інтеграції республіки Албанія до Європейського Союзу
Автори: Скрипник, Олена Миколаївна
Ключові слова: Албанія
країни Західних Балкан
Європейський Союз
Рада ЄС
європейська інтеграція
переговорний процес
Дата публікації: 2021
Видавництво: Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Бібліографічний опис: Скрипник О. М Особливості процесу інтеграції республіки Албанія до Європейського Союзу. Європейські історичні студії: науковий журнал. 2021. № 18. С. 63-77.
Серія/номер: УДК;327.3(496.5):061.1ЄС
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено процес приєднання Албанії до Європейського Союзу в руслі прагнення країн Західних Балкан стати членами об'єднаної Європи. Проаналізовано передумови та розвиток процесу становлення європейської інтеграції в Республіці Албанія. Зроблено спробу аналізу реальних можливостей Албанії бути прийнятою в ЄС та інтересу цього інтеграційного об'єднання підтримувати двосторонню взаємодію з Албанією, незважаючи на відсутність необхідних економічних, політичних та інших підстав для прийняття її в ЄС. Виокремлено внутрішньо- і зовнішньополітичні події в Республіці Албанія, які безпосередньо впливали на співробітництво Албанії з Євросоюзом, як до початку активного євроінтеграційного діалогу, так і після цього. Здійснено огляд найважливіших питань та проблемних моментів щодо визначення початку відкриття переговорного процесу з Албанією щодо вступу в ЄС. Звернено увагу на успіхи Албанії в євроінтеграції які потрібно врахувати Україні в її євроінтеграційній політиці. У ході дослідження було зроблено висновок про те, що прагнення Албанії увійти до складу Європейського союзу пов'язано з її бажанням стабілізувати країну, модернізувати внутрішньополітичну систему, поліпшити економічне становище, полегшити вирішення соціальних проблем, брати участь в механізмі перерозподілу фінансових ресурсів, а також підвищити свій політичний статус, використовуючи ті переваги, які дає членство в цій організації. Що ж до позиції ЄС, то офіційний Брюссель веде доволі стриману та виважену політику стосовно розширення своїх кордонів. Саме тому, у 2019 р. Франція внесла пропозиції щодо зміни процедури прийняття до об’єднання нових членів. Замість одночасного впровадження законів ЄС Париж пропонував зробити поетапний процес, а також надати ЄС право в будь-який момент припинити переговори про вступ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13923
ISSN: 2524-048X
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
8 Skrypnyk.pdf405,01 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.