Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14090
Назва: Проблема професійного вибору старшокласників: теоретичний дискурс
Автори: Поліщук, Олена Романівна
Ключові слова: професійне самовизначення;
старшокласник;
професійна орієнтація;
професійний вибір;
формування соціально-психологічної готовності старшокласників.
Дата публікації: 24-гру-2020
Видавництво: Видавець Букаєв Вадим Вікторович
Бібліографічний опис: Поліщук О. Р. Проблема професійного вибору старшокласників: теоретичний дискурс. Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. 2020. Вип. 4 (133). С. 117–127.
Серія/номер: УДК;373.5-053.5:331.548
Короткий огляд (реферат): Проблема готовності до професійного вибору у процесі професійного самовизначення старшокласників в Україні є досить актуальною. Реальна ситуація потребує від людини постійного вибору життєвих цілей, засобів їх досягнення. Ситуація, яка склалася у суспільстві вимагає одночасного прояву двох функцій: індивідуально-психологічних особливостей особистості, соціальної лабільності, гнучкості з одного боку, а з іншого боку, розвитку персональної ідентичності, за допомогою якої формується внутрішній «стержень», який є показником процесу готовності до професійного вибору. У зв’язку з цим необхідний соціально-психологічний супровід формування готовності старшокласників до свідомого вибору професії. В останні роки відбулася переоцінка «престижності» професій, а також соціально-економічні зміни в країні підвищили гостроту хвилюючого питання молоді: «Ким бути?». Практика показує, що певний відсоток випускників все ще не бачить для себе яскравого життєвого шляху, не уявляють своєї професійної кар’єри, не можуть адекватно оцінювати свою професійну перспективу. Це пов’язано з тим, що старшокласники не мають достатньої інформації про потреби ринку праці, не вміють враховувати особливості соціально-економічних умов, які визначають вид та характер професійної діяльності, не мають уявлень про характер трудової діяльності. Більшість молоді прагнуть до досягнення бажаного способу життя, до отримання певного професійного визнання, але конкретна професійна діяльність не розглядається ними як частина майбутнього способу життя. Мета статті полягає у теоретичному аналізі наукової проблеми професійного вибору старшокласників. Методи дослідження: аналіз психолого-педагогічної літератури; порівняльно-історичний метод зарубіжного та вітчизняного досвіду щодо формування соціально-психологічної готовності старшокласників до вступу до ЗВО. Проведений аналіз психолого-педагогічної літератури показує, що дослідження проблеми професійного вибору розглядають цей процес як цілеспрямований, який складається із мотивуючих і відповідним чином структурованих дій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14090
ISSN: 2414-5076
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Problema profesiinoho vyboru starshoklasnykiv teoretychnyi dyskurs.pdf692,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.